Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší rasový škandál: Žena zavolala policajtov na pomoc pre brata, tí černocha zastrelili

Neozbrojeného černocha zastrelili v utorok policajti v meste El Cajon
Neozbrojeného černocha zastrelili v utorok policajti v meste El Cajon (Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Neozbrojeného černocha zastrelili v utorok policajti v meste El Cajon v americkom štáte Kalifornia. S odvolaním na tamojšiu políciu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Rad podobných prípadov vyvolala v poslednej dobe v Spojených štátoch kritiku, podľa ktorej sa policajti dopúšťajú rasovo motivovaného násilia.

Úmrtie černocha v El Cajone, ktorý leží asi 20 kilometrov od San Diega, prichádza necelé dva týždne potom, čo policajti strelnými zbraňami usmrtili černošských mužov v Charlotte v Severnej Karolíne a v Tulse v štáte Oklahoma. Incidenty vyvolali protesty, kvôli ktorým úrady v Charlotte vyhlásili výnimočný stav.

V El Cajonu bola polícia v utorok privolaná k mužovi, ktorý sa zmätene pohyboval po ceste medzi idúcimi automobilmi. Policajti mužov opakovane vyzvali, aby vytiahol ruku z vrecka, ale on odmietol poslúchnuť. Keď ruku nakoniec vytiahol, držal v nej bližšie neidentifikovateľný predmet, ktorým na policajtov mieril, uviedlo tamojšie policajné oddelenie.

Policajti v tú chvíľu zahájili na muža paľbu. Čím na príslušníkov polície černoch mieril, nie je jasné. Miestny policajt Jeff Davis zdelil, že na mieste činu žiadna zbraň nebola nájdená. V utorok večer sa na mieste a pred policajnou stanicou v El Cajone podľa tamojších médií zhromaždili davy ľudí, ktorí požadovali o streľbe viac informácií.

Na sociálnych sieťach sa objavila videonahrávka, ktorá údajne zachytáva scénu krátko po streľbe. Je na nej žena, ktorá o sebe hovorí, že je sestra zastreleného muža a že políciu privolala ona sama. "Zabili ste môjho brata. Privolala som vás na pomoc... a vy ste ho zabili," plače na nahrávke nejaký ženský hlas.

Jedna zo svedkýň dala policajtom na mieste telefón s údajnou videonahrávkou incidentu. Polícia zverejnila záber z nahrávky, na ktorom je vidieť dvoch policajtov so zbraňami zacielenými na muža, ktorý na nich mieri nejakým predmetom. Minimálne jeden z policajtov na fotografii je beloch, uviedla agentúra Reuters.

Viac o téme: ČernochUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu