Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemec plánoval rozsiahle útoky na Američanov: Nepochopiteľný krok, súd ho už prepustil z väzenia

Fritz Gelowicz
Fritz Gelowicz (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Nemeckému konvertitovi na islam a vodcovi skupiny radikálnych islamistov Fritzovi Gelowiczovi, odsúdenému v roku 2010 za plánovanie útokov na amerických vojakov a civilistov v Nemecku, umožnili predčasne opustiť väzenie. S odvolaním sa na oznámenie právneho zástupcu o tom dnes informovala agentúra DPA.

Gelowicz patril do skupiny štvorice mužov (traja Nemci a jeden Turek), ktorých zatkli v roku 2007 a odsúdili v roku 2010. Vrchný krajinský súd v Düsseldorfe, spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, ich uznal za vinných v prípade založenia a prevádzkovania radikálnej bunky so sídlom v Nemecku, z členstva v teroristickej organizácii a z plánovania vrážd.

Počas súdneho procesu v Düsseldorfe sa obvinení priznali, že boli napojení na militantnú organizáciu Zväz islamského džihádu (IJU). Ide o skupinu napojenú na al-Káidu, ktorá má základne v nepokojnom pakistanskom kmeňovom regióne Vaziristan. 

Rodený 36-ročný Mníchovčan Gelowicz konvertoval na islam ešte ako tínedžer a neskôr založil tzv. sauerlandskú islamistickú skupinu. Organizácia si dala meno podľa regiónu Sauerland východne od Kolína nad Rýnom. Plánovala bombové útoky na letiská, diskotéky a americké inštitúcie v Nemecku vrátane americkej leteckej základne Ramstein. 

Gelowicza spolu s ďalším mužom v procese odsúdili na 12 rokov za členstvo v teroristickej organizácii, sprisahania za účelom zabíjania a prípravu výbušného zariadenia. Ďalší dvaja obžalovaní dostali trest odňatia slobody 11 a 5 rokov.

Právnik Dirk Uden na svojej internetovej stránke uviedol, že o prepustení jeho klienta rozhodol na základe dvoch hodnotení nezávislých expertov súd v Düsseldorfe po tom, ako si odsúdený odsedel viac než dve tretiny svojho trestu, čo je v nemeckej justícii v súlade s bežnými postupmi.  Zvyšok trestu si Gelowicz odslúži na skúšobnú dobu pod prísnymi bezpečnostnými opatreniami, dodal advokát.

Viac o téme: NemeckoAl-KáidaFritz Gelowicz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu