Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecká prokuratúra nestráca čas: Gülena chcú vziať do dočasnej väzby týmto dokumentom

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Istanbulská prokuratúra pripravila pre americké úrady oficiálny dokument, ktorým žiada o dočasné vzatie do väzby tureckého duchovného Fethullaha Gülena za jeho údajný podiel na zmarenom pokuse o prevrat v Turecku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

V žiadosti sa píše, že prevrat z 15. júla sa odohrával podľa pokynov Gülena a preto by podľa prokuratúry mal byť v USA dočasne vzatý do väzby ešte pred podaním oficiálnej žiadosti o jeho vydanie z USA na vyšetrovanie a stíhanie v Turecku. Obe krajiny majú podpísanú readmisnú dohodu a dohodu o súčinnosti pri vyšetrovaní trestných činov - v ich rámci je dočasné vzatie do väzby obvyklým opatrením, ktoré môže predchádzať oficiálnej žiadosti o extradíciu.

Ako informovala agentúra AP, prokuratúra žiadosť na Gülenovo vzatie do väzby v USA, kde od roku 1999 žije v dobrovoľnom exile, postúpila tureckému ministerstvu spravodlivosti, aby ju zaslalo do príslušným úradom do USA. Agentúra Anadolu uviedla, že 22. augusta do Turecka pricestuje delegácia ministerstva spravodlivosti USA, aby s tureckými partnermi rokovala o Gülenovom vydaní. Anadolu dodala, že turecký vicepremiér Binali Yildirim dnes na rovnaký termín avizoval aj návštevu viceprezidenta USA Joea Bidena v Turecku. 

Samotný Gülen svoj podiel na prevrate popiera a bezprostredne ho aj odsúdil. V názorovom článku vo francúzskom denníku Le Monde tento týždeň napísal, že "ak bude preukázaná čo len desatina z obvinení proti mne, sľubujem, že sa vrátim do Turecka a odpykám si ten najťažší trest." Gülen vyjadril presvedčenie, že turecká justícia je v súčasnosti ovládaná výkonnou mocou Turecka. Po potlačení prevratu vláda v Ankare urobila čistky v ozbrojených silách, ďalších štátnych úradoch, médiách a v akademickej obci, odkiaľ odstránila už tisíce údajných Gülenových priaznivcov.

Viac o téme: Fethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu