Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúz navštevoval islamistické weby, vraj zo zvedavosti: Dostal maximálny trest väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PARÍŽ - Francúzsky súd udelil konvertitovi na islam Yannickovi Loichotovi maximálny možný trest dva roky väzenia za opakované návštevy extrémistických webových stránok, ktoré podnecujú ľudí k páchaniu útokov a zverejňujú videá zachytávajúce odrezávanie hláv.

Obhajca odsúdeného Grégory Martin-Dit-Neuville dnes v telefonickom rozhovore s tlačovou agentúrou AP uviedol, že súd v meste Chartres, okolo 90 kilometrov juhozápadne od Paríža, udelil prísnejší trest než jeden rok väzenia, ktorý požadoval prokurátor. Loichot (31) sa priznal, že navštevoval desiatky islamistických webových stránok, ale tvrdil, že to robil iba "zo zvedavosti". Obhajca dodal, že sa proti rozsudku neodvolajú.

Pondelkový verdikt súdu bol prvým uplatnením nového protiteroristického zákona, ktorý trestá ľudí za opakované navštevovanie webových stránok vyzývajúcich na útoky, obhajujúcich terorizmus či zverejňujúcich videá s odrezávaním hláv alebo s ďalšími vraždami, aj keď videá samotné neoslavujú terorizmus. Výnimka zo zákona platí pre žurnalistov a výskumníkov.

Viac o téme: IslamWebové stránkySúd Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu