Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzi krútia hlavou nad činom moslimiek: Akcia Burkini zožala obrovské pobúrenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MARSEILLE - Pohoršenie predstaviteľov oblasti mesta Marseille vyvolalo rozhodnutie miestneho združenia moslimiek usporiadať v jednom súkromnom akvaparku deň v islamských jednodielnych plavkách, ktoré zahalia telo najmenej od krku po kolená. Akciu nazvanú Burkini je podľa politikov treba zakázať, pretože môže pôsobiť na miestnych obyvateľov ako provokácia a môže narušiť verejný poriadok.

Gang mladíkov vtrhol do bazéna v Nemecku a kričal Allahu akbar: Nahé ženy nazval štetkami

Združenie Smile 13 zo severných chudobných štvrtí veľkého prístavného mesta Marseille na juhu Francúzska si prenajalo na súkromnú akciu objekt Speed ​​Water Parc v obci Pennes-Mirabeau na sobotu 10. septembra. Organizátorky okrem iného zakázali matkám, aby so sebou vzali chlapcov starších ako desať rokov.

"Považujem túto udalosť za provokáciu, o ktorú vzhľadom na súčasnú situáciu nestojíme. Ide o jasné sektárstvo," povedal novinárom ľavicový starosta Pennes-Mirabeau Michel Amiel. Svojim 20.000 obyvateľom odkázal, že vydá dekrét, ktorým akciu zakáže.

"Prijať túto takzvanú módu by posilnilo sektárstvo v našej krajine. Ide tiež o ženskú dôstojnosť, o otázku rešpektovania našich základných princípov," vyhlásila pravicová poslankyňa Valérie Boyerová.

Poslanec za miestnych vládnych socialistov Stéphane Mari vyzval vedenie akvaparku, aby od akcie upustilo. "Uskutočniť takú akciu, ktorá nepochybne vzbudí záujem médií, by bolo bodnutím do nášho republikánskeho modelu a ďalšou vodou na mlyn pre tých, ktorí šíria nenávisť," vyhlásil zákonodarca.

Francúzi krútia hlavou nad
Zobraziť galériu (2)

Na nosenie islamských odevov vo Francúzsku na verejnosti pozerajú mnohí miestni obyvatelia s nevôľou. Prezentácia buriek a ďalších moslimských odevov na marcových módnych prehliadkach vo Francúzsku vyvolala ostrú kritiku. Ministerka pre rodiny, deti a práva žien Laurence Rossignolová to označila za "reklamu zatýkania ženských tiel".

Francúzsko v roku 2011 ako prvá európska krajina zakázala zahaľovanie tváre na verejných priestranstvách, teda fakticky zakázala nosenie nikábu alebo burky na verejnosti. Platí tu tiež zákon, podľa ktorého sú v štátnych úradoch a školách zakázané náboženské symboly. Vzťahuje sa napríklad na šatky moslimiek.

Protiislamské nálady v krajine, kde žije okolo päť miliónov moslimov, novo ožili po sérii atentátov, pri ktorých džihádisti na rôznych miestach Francúzska zabili od vlaňajšieho januára viac ako 200 ľudí. V krajine kvôli obavám z ďalších útokov islamistov platí výnimočný stav a mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Viac o téme: IslamBurkini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu