Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarský expert v tom má jasno: Dôvera členských krajín v inštitúcie EÚ rapídne klesá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V členských krajinách Európskej únie rapídne klesá dôvera v európske inštitúcie, čo využívajú politici, akým je napríklad odchádzajúci šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíznu stanicu M1 expert na európsku integráciu Ferenc Miszlivetz.

V súvislosti s brexitom odborník zdôraznil, že proces rozkladu EÚ sa začal už podstatne skôr, pričom predvídať ho bolo možné už pred desiatimi rokmi. "Už vtedy bolo zrejmé, že ak únia nezmení fungovanie svojich inštitúcií a neprejde demokratizačným procesom týkajúcim sa prostredia národných štátov, dostanú sa jednotlivé členské krajiny do dominantnej pozície," povedal Miszlivetz.

Podľa jeho názoru je nedostatok demokracie citeľný najmä v Rade EÚ. Riešením by podľa jeho slov bolo, keby predsedu Európskej komisie volili demokratickou cestou a Rada EÚ by fungovala ako akási komora Európskeho parlamentu. "Keby bruselskí politici niesli za svoje činy zodpovednosť, ľuďom v Británii či Maďarsku by sa nezdali natoľko vzdialení," dodal expert.

Viac o téme: DôveraEurópska úniaFerenc Miszlivetz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu