Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kauza Bašternák zmenila parlament na bojové pole: VIDEO Hystéria, detské hádky a klamstvá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Opozícia bije na poplach. Je to tu horšie ako za Mečiara a vracajú sa časy totality. Opoziční poslanci sa dnes pohádali s kolegami z koalície ohľadom vedenia schôdze v parlamente. Odvolávanie premiéra Fica a ministra vnútra Kaliňáka sa tak predčasne skončilo. Pokračovať sa bude až v septembri. Posledná schôdza pred prázdninami sa tak zapíše do dejín ako jedna z najkontroverznejších v histórii. Sprevádzali ju hádky, nadávky a chaos.

„Demokracia je ohrozená,“ vyhlásil Ľubomír Galko. To, čo sa udialo za uplynulé dni, nemá obdobu. „Počas Mečiarizmu sme hovorili o zlatom valci, dnes je to obrnený transportér koalície, ktorá všetko ničí a všetko demoluje.“

Číž sa vyhrážal Nicholsonovej

Galko povedal, že bol spolu s Poliačikom, keď Hrnčiar povedal Nicholsonovej, aby otvorila o 10-tej schôdzu. Podľa neho je to aj na kamerovom zázname, ako Hrnčiar vyťahuje svoju hlasovaciu kartu a púšťa Luciu Nicholsonovú na vedenie schôdze. Potom začala schôdza regulérne konať. O tom, že schôdza bežala, svedčalo aj to, že poslanci vládnej koalície podávali procedurálne návrhy. Podľa Galka sa Nicholsonovej vyhrážal Miroslav Číž, že ju odvolajú. Na záver Galko vyzval občanov, aby pozorne sledovali, čo sa deje v parlamente.

Tehotná žena išla 11-hodín autom z Talianska

Nicholsonová cestovala 11 hodín autom z Toskánska, aby prišla na schôdzu. „Prekvapila ma požiadavka pána Hrnčiara, aby som o 10-tej otvárala schôdzu,“ vyhlásila podpredsedníčka. Keď prišla na svoje miesto, bola tam zasunutá kartička Hrnčiara. Vyzvala ho, aby si ju odstránil, a to aj urobil. Podľa nej dobrovoľne. „Klasicky mi odovzdal predsedníctvo schôdze,“ dodala. Na prezenčnej listine bolo 94 koaličných a opozičných poslancov.

V čase začatia rokovania bolo v sále 82 poslancov. "Rokovací program mi nijakým explicitným spôsobom neukladá, ako mám zisťovať prítomnosť poslancov v rokovacej sále. Preto som považoval 8. schôdzu za začatú a umožnila som procedurálne návrhy. Chcela som dať o nich hlasovať, čo mi nebolo umožnené, keďže mi vypli mikrofóny,“ povedala tehotná liberálka.

Prerátali sa

Prečítala, čo mal Hrnčiar napísané na papieri. Podľa nej scenár bol prichystaný tak, aby bola schôdza prerušená. „Trochu sa prerátali. Trochu podcenil tehotnú ženu po 11-hodinách v aute. Až potom sa spamätali. Aj Danko mi volal zo Štrasburgu,“ dodala. „Hrubou silou nám znemožnili vykonávať mandát. Museli mať dobrý dôvod na to, aby kryli pána Kaliňáka a pána Fica.“

Horšie ako za Mečiara

Podľa Lipšica bola schôdza vedená Nicholsonovou v poriadku. Podľa neho ju Hrnčiar ukončil neprávom. „Dnes môže byť demokracia viac ohrozená, ako bola za Mečiara. Ak si myslí, že nás alebo ľudí niekto umlčí, tak sa sakramentsky mýli,“ dodal Lipšic.

„Slovensko nikdy v živote nebolo v situácii, kedy má premiéra, ktorý v korupcii priamo býva, ktorý kryje Kaliňáka a kryje podovdníka. To sa nestalo v histórii civilizovanej Európy nikdy. Je im to veľmi, veľmi nepríjemné a potrebujú sa tejto kauzy zbaviť. Naše odhodlanie organizovať protesty pred Bonaparte každý pondelok počas prázdnin platí a pozývame všetkých ľudí,“ vyhlásil Igor Matovič.

Počuli to na vlastné uši

„Dúfam, že neurobíš nejaký podraz, lebo budem mať z toho prúser,“ povedala Nicholsonová na margo Hrnčiara, ktorý jej toto mal povedať, keď ju púšťal viesť schôdzu. Sama bola prekvapená, keď ju prenechal viesť schôdzu. Galko s Poliačikom sedia hneď za predsedajúcimi parlamentu a sami to podľa vlastných slov počuli a videli, ako ju Hrnčiar púšťa k vedeniu schôdze.

Hrnčiar sa bráni: Nicholsonová klame

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová dnes v parlamente zneužila situáciu. Vyhlásil to podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar s tým, že prišiel do sály päť minút pred desiatou hodinou, kedy Nicholsonová už sedela za mikrofónom a nechcela ho pustiť.

"Zapla si mikrofón a do neho hovorila, že my sme sa dohodli," povedal Hrnčiar, ktorý novinárom ukázal originál poverenia od predsedu parlamentu Andreja Danka, aby ho zastupoval. "Môžem vykonávať všetky právomoci. Podpisoval som aj interpelácie, ktoré išli na vládu. A Danko telefonicky potvrdil, že jedine ja mám poverenie viesť schôdzu," povedal Hrnčiar.

Andrej Hrnčiar a Lucia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michael Svítok)

On sám podľa svojich slov nevedel, že Nicholsonová má pripravený taký postup, že schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica otvorí aj  bez elektronickej prezentácie poslancov. "Nechcela ma pustiť. Mám tehotnú podpredsedníčku NR SR násilím brať? Poverenie od predsedu je vždy, keď ten nie je na území SR. Povedal som jej, že ja som poverený viesť schôdzu. Klamala, keď tvrdila, že sme sa dohodli," povedal Hrnčiar.

Od rána sa hádali

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar o 10:28 prerušil prerušenie schôdze NR SR. Vyzval poslancov, aby sa prezentovali. Uviedol, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu. Po hlasovaní konštatoval, že NR SR nie je uznášaniaschopná. Poslancom poďakoval bez vysvetlenia za účasť.

Andrej Hrnčiar a Lucia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michael Svítok)

Tesne po 11:00 podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová tiež prerušila schôdzu parlamentu, na ktorej mal byť odvolávaný premiér Robert Fico. "Nie je dobré a vhodné, aby sme pokračovali v nejakom divadle, ktoré začali poslanci vládnej koalície,“ povedala Nicholsonová opozičným poslancom v rokovacej sále po vypnutí mikrofónov.

Odvolávanie neskončili, pokračovať sa bude v septembri

Poslanci NR SR sa dnes zišli poslednýkrát pred letnými prázdninami. Na tretí a štvrtý pokus sa pokúsili zísť k návrhu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. V stredu nebol parlament uznášaniaschopný dvakrát, a preto jeho predseda Andrej Danko odročil začiatok schôdze na dnes.

Andrej Hrnčiar a Lucia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michael Svítok)

Po dnešnom prerušení schôdze Hrnčiarom aj Nicholsonovou sa poslanci rozišli. Poslanci sa tak zídu až v septembri, kedy by sa mali opäť otvoriť schôdze, kde by sa mali odvolávať premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák.

Hrnčiar prevzal vedenie rokovania

Viac o téme: ParlamentKoalíciaOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu