Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové nariadenie Európskej únie vyvolalo obavy záhradkárov: Koniec kosačiek! Kde je pravda?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

BRUSEL/BRATISLAVA - Európska únia prináša novinku. Európsky parlament schválil nové pravidlá, ktoré sa týkajú aj záhradných kosačiek a zariadení, ktoré využíva väčšina z nás. Čo sa v našom živote zmení?

Európsky parlament tento týždeň schválil novú legislatívu, ktorá upravuje emisné limity pre stroje poháňané spaľovacím motorom.  Dôvodom tohto rozhodnutia bolo zabezpečiť čistejšie ovzdušie a s tým spojená ochrana ľudského zdravia. Emisné limity sa sprísnili aj na také zariadenia ako je záhradná kosačka, píly alebo krovinorezy, a to preto lebo aj tieto stroje rovnako ako napríklad automobily spaľujú rôzne škodlivé palivá.   

Monika Smolková, Monika Flašíková Beňová a Vladimír Manka, traja naši europoslanci sa nám vyjadrili k prijatiu uznesenia z ktorého mali aj bežný obyvatelia obavy. Vysvetlili nám, čo ich viedlo k hlasovaniu za prijatie a aj dôvody tohto rozhodnutia.

Monika Flašíková Beňová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Lídri európskych štátov sa už v roku 2014 zhodli v jednom, a to aby bola Európa v oblasti ochrany životného prostredia aj naďalej globálnym lídrom. Odsúhlasili preto klimaticko-energetický balík do roku 2030, so 40 % znížením emisií skleníkových plynov do roku 2030. Napĺňanie týchto ich ambícií je teraz potrebné postupne priviesť do praktického života,“ vysvetlila europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Necestné pojazdné stroje zodpovedajú za produkciu celkovo až 15% všetkých emisií dusíka do atmosféry a 5% emisií pevných častíc, preto bolo potrebné zakročiť aj v tomto smere. Za nové pravidlá zdvihlo ruku 623 európskych poslancov, proti ich bolo 57.

Vladimír Maňka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Emisné limity sa podľa vyjadrenia europoslanca Vladimíra Manka: „vzťahujú sa na významný počet typov spaľovacích motorov inštalovaných v širokom spektre strojov, ktoré zahŕňa stavebné stroje a výrobné súpravy, generátorové agregáty, motorové vozne, rušne, plavidlá vnútrozemskej vodnej dopravy, malé ručné držané zariadenia.“ Obava ľudí je aj napriek tomu podľa dostupných informácii úplne zbytočná, nakoľko prijaté nariadenie sa má týkať až nových výrobkov, ktoré sa dostanú na trh o niekoľko rokov. Bežného človeka sa to teda výsostne nedotkne. Cieľová skupina, ktorá sa s týmto uznesením bude pasovať sú práve podnikatelia a výrobcovia. Ako povedala europoslankyňa Flašíková Beňová: „Koniec koncov aj v ich záujme musí byť, aby svojim zákazníkom ponúkali kvalitnejšie výrobky, ktorými sú schopní sa presadiť a zároveň prispievať k ochrane nášho zdravia a životného prostredia,“ a dodala „preto som hlasovala za.“

Ďalším pozitívom prijatia tohto uznesenia je podľa poslanca Manka zladenie emisných požiadaviek EÚ s požiadavkami uplatňujúcimi Spojenými štátmi. Tie sú naším najväčším obchodným partnerom. „Odstránime prekážky brániace vonkajšiemu obchodu, obmedzíme regulačné prekážky a zlepšíme predajnosť našich strojov,“ hovorí Manka. Europoslankyňa Smolková pridala ešte jednu výhodu: „Dúfam, že aj vďaka tejto legislatíve sa prehĺbi priama spolupráca medzi výrobcami poľnohospodárskych strojov, vedeckými inštitúciami a poľnohospodármi, čo povedie k vývoju nových výrobkov a technológii pre zlepšenie kvality ovzdušia a zníženie emisií pri necestných pojazdných a poľnohospodárskych vozidiel.“

Monika Smolková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Všetci traja sa zhodli na jednej veci a to, že ide primárne o ochranu životného prostredia, ktorá bezprostredne súvisí s ochranou zdravia obyvateľov a tiež so znižovaním karcinogénnych látok v ovzduší. Aj toto bolo dôvodom, pre ktorý sa rozhodli uznesenie prijať. 

Viac o téme: StrojeParlamentNariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu