Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet obeti útoku na tureckom letisku sa zvýšil: Erdogan sľubuje porážku teroristov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecko podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana premôže teroristické skupiny, ktoré v poslednom období zintenzívnili svoje útoky v tejto krajine. Vyjadril sa tak v stredu v reakcii na utorňajší útok na letisku v Istanbule, ktorý si podľa aktuálnych údajov vyžiadal najmenej 42 obetí na životoch a vyše 230 zranených.

Agentúra AP uviedla, že Erdogan počas vystúpenia pred svojimi spolupracovníkmi obvinil teroristické organizácie zo snahy zmariť ambície Turecka, ako je zaradenie sa medzi desať najsilnejších ekonomík sveta či vybudovanie najväčšieho letiska na planéte. "PKK, DHKP-C ani Dáišu... sa nepodarí odstrašiť Turecko od plnenia svojich cieľov," povedal na večeri, ktorá prerušuje každodenný pôst moslimov počas mesiaca ramadán, pričom spomenul skratky radikálnych organizácií Strana kurdských pracujúcich, Revolučná ľudová oslobodenecká strana-Front a Daeš.

Počet obeti útoku na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prečítajte si tiež: VIDEO teroristického pekla v Turecku: Zverejnili hororové zábery masakry na letisku v Istanbule

Predpokladá sa, že za utorňajším strelným a bombovým útokom na Atatürkovom letisku v Istanbule stoja prívrženci Daeš. Podľa slov tureckého prezidenta páchatelia tohto útoku "neboli moslimami" a svojím konaním "si pripravili miesto v pekle". Erdogan sa zároveň poďakoval za prejavenú sústrasť zahraničným lídrom vrátane prezidenta USA Baracka Obamu a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Počet obeti útoku na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Počet obetí útokov na letisku v Istanbule stúpol na 42 

Počet obetí utorkového trojitého bombového útoku samovražedných atentátnikov na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule stúpol dnes na 42. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Počet obeti útoku na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Merve Yigitová, 22-ročná žena pracujúca v stravovacích a zásobovacích službách na letisku, zomrela dnes večer v jednej z istanbulských nemocníc. Liečili ju tam zo zranení spôsobených črepinou výbušniny, ktorá jej prešla cez brucho, žalúdok a hlavu, uviedla agentúra AP.

Počet obeti útoku na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Úrad istanbulského guvernéra vydal predtým vyhlásenie, podľa ktorého si útok na letisku vyžiadal 41 mŕtvych a 239 zranených. Podľa dnešných slov riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Johna Brennana útok v Istanbule nesie znaky úderov militantov z extrémistickej organizácie Daeš. Šéf CIA tiež uviedol, že Daeš sa pravdepodobne pokúša zasiahnuť Spojené štáty na Blízkom východe a udrieť aj na americkej pôde. "Ak si niekto myslí, že USA sú doma hermeticky uzavreté a že IS o tom neuvažuje, tak radšej sa treba mať na pozore," povedal Brennan.

Viac o téme: útok TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu