Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak Británia vystúpi z EÚ, Škótsko by malo znovu hlasovať o nezávislosti

Alex Salmond
Alex Salmond (Zdroj: SITA)

GLASGOW – Odchod Británie z EÚ bude viesť k novému referendu o nezávislosti Škótska, uviedol v aktuálnej internetovej diskusii usporiadanej denníkom Daily Telegraph a serverom Huffington Post bývalý predseda škótskej vlády Alex Salmond.

Salmondove vyjadrenia sú v určitom protiklade k postoju súčasnej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej, ktorá sa sústreďuje výlučne na kampaň za zotrvanie Británie v EÚ a o prípadných politických dôsledkoch brexitu odmieta špekulovať. Na otázku, či by brexit viedol k novému referendu o nezávislosti Škótska, Salmond odpovedal: "Som presvedčený, že ak bude Škótsko hlasovať za (zotrvanie), tak áno."

Salmond následne citoval z programového vyhlásenia svojej Škótskej národnej strany (SNP) spred májových škótskych parlamentných volieb, podľa ktorého by mal mať škótsky parlament právo vyhlásiť nové referendum o nezávislosti, ak britské hlasovanie o vystúpení z EÚ zapríčiní odchod Škótska z EÚ "proti jeho vôli."  

"Výsledok referenda vopred nepoznáme, vieme však, že SNP dostala na základe tohto programového vyhlásenia v májových voľbách 47 percent hlasov voličov. S týmto referendom, ktoré vyhlásil David Cameron, súhlasilo len 37 percent voličov," povedal Salmond.

Podľa bývalého starostu Londýna a jedného z hlavných obhajcov odchodu Británie z EÚ Borisa Johnsona by sa referendá, ako bolo to o nezávislosti Škótska alebo nadchádzajúce o odchode Británie z EÚ, mali konať len raz za život.

„Myslím, že Alex (Salmond) by sa mal porozprávať s predsedníčkou škótskej vlády. Neviem, aký vplyv na ňu má. Nicola Sturgeonová mala možnosť, a to naozaj opakovane, povedať to, čo povedal Alex, ale ona to nepovedala,“ uviedol Johnson, pričom dodal, že  Sturgeonová si na rozdiel od Salmonda uvedomuje, že Škóti už na nijaké referendá nemajú chuť.

"Politici sú platení za to, aby robili dôležité rozhodnutia, takže by týmto spôsobom nemali pravidelne presúvať zásadné otázky na ľudí," povedal Johnson na margo opakovania referenda o nezávislosti Škótska, ktorého vyhlásenie v prípade vystúpenia Británie z EÚ presadzuje Salmond.

Viac o téme: ŠkótskoEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu