Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Generálny tajomník OSN sa vybral za utečencami: Pan Ki-mun priamo na ostrove Lesbos

Pan Ki-mun na ostrove Lesbos Zobraziť galériu (2)
Pan Ki-mun na ostrove Lesbos

ATÉNY - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun navštívil dnes tábory na gréckom ostrove Lesbos, na ktorom za posledných 18 mesiacov státisíce utečencov a migrantov po prvý raz vstúpili na európsku pôdu na ceste do prosperujúcejších krajín kontinentu.

Pan Ki-muna sprevádzali grécki predstavitelia do dvoch táborov, kde žije približne 3400 ľudí čakajúcich na ukončenie dlhého procesu posudzovania ich žiadostí o azyl. Väčšina dorazila do Grécka po tom, ako vstúpila do platnosti dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom, na základe ktorej deportujú utečencov a ďalších migrantov späť do Turecka, píše agentúra AP.

Generálny tajomník OSN sa
Zobraziť galériu (2)

Najvyšší predstaviteľ svetovej organizácie predtým viedol v Aténach rozhovory s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý mu daroval jednu z oranžových záchranných viest, ktoré migranti zanechali po príchode na gréckych plážach. Pan Ki-mun vyzdvihol Grécko za obdivuhodné zvládanie utečeneckej krízy, zdôraznil však, že ekonomickou krízou sužovaná krajina potrebuje viac pomoci medzinárodného spoločenstva. Vyzval tiež na väčšiu celosvetovú účasť na presídľovaní utečencov.

Tsipras ho požiadal, aby využil vplyv OSN na udržanie dohody EÚ s Tureckom v platnosti. "Dosiahli sme náročnú zhodu a bojujeme za to, aby bola zachovaná. Podarilo sa nám ňou dosiahnuť zastavenie prúdenia utečencov a migrantov a zabrániť mnohým úmrtiam v Egejskom mori," citovala gréckeho lídra agentúra DPA.

Viac o téme: MigrantiOSNPan Ki-munLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu