Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prevádzači si stále nedajú pokoja: V týchto krajinách chytili ilegálnych utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbská polícia objavila dnes v kamióne pri hraniciach s Macedónskom 53 utečencov, ktorí sa ilegálne dostali do krajiny. Informáciu priniesli srbská verejnoprávna televízia RTS a tlačová agentúra APA.

Migranti nemali pri sebe žiadne dokumenty totožnosti; zadržaný vodič kamióna má 24 rokov a pochádza zo srbského Preševa. Ako vyplýva z údajov srbských humanitárnych organizácií, aktuálne prichádza do Belehradu 150-200 utečencov denne. Väčšina z nich sa do Srbska dostáva z Bulharska a pokračuje cez Maďarsko ďalej do strednej Európy.

V Grécku zadržali slovinského kamionistu, ktorý prevážal 35 migrantov

Grécka polícia zadržala dnes neďaleko prístavného mesta Solún slovinského kamionistu, ktorý chcel vo svojom vozidle prepraviť na hranice s Macedónskom 35 migrantov vrátane 12 maloletých osôb. Za prepravu vodič od každej z osôb zinkasoval po 1300 eur.

Predpokladá sa, že Slovinec, do ktorého vozidla skupina nastúpila zrejme v turecko-gréckom pohraničí, je členom medzinárodnej bandy prevádzačov. Tí sa neustále pokúšajú dostať migrantov do strednej Európy. Po uzavretí balkánskej migračnej trasy v marci 2016 uviazlo v Grécku viac ako 57.000 utečencov. Zadržané osoby by podľa informácií, ktoré získala tlačová agentúra DPA z policajných zdrojov, mali skončiť v jednom zo záchytných táborov.

Muž dostal 3 roky väzenia za podpaľačský útok na ubytovňu pre utečencov

Nemecký súd v meste Gera odsúdil dnes 29-ročného muža na tri roky a tri mesiace väzenia za spáchanie podpaľačského útoku na ubytovňu pre utečencov, pri ktorom utrpelo zranenia deväť ľudí vrátane novorodenca. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Súd v Gere uznal muža za vinného z podpálenia papiera a niekoľkých športových kočíkov vo vnútri ubytovacieho zariadenia pre utečencov v neďalekom meste Altenburg. Trestný čin sa stal vlani 7. decembra. Deväť ľudí vrátane novorodenca utrpelo zranenia po nadýchaní sa dymu. Predsedajúci sudca dnes vyhlásil, že muž spáchal zločin z xenofóbnych dôvodov a jeho motiváciou bola predovšetkým snaha vystrašiť obyvateľov ubytovne.

Mužov 31-ročný podozrivý komplic bol dnes zbavený obvinenia z podpaľačstva, súd mu ale udelil pokutu za vykrikovanie nacistických hesiel, čo je v Nemecku protizákonné. V roku 2015 dorazilo do Nemecka približne 1,1 milióna migrantov a utečencov. Počet podpaľačských útokov na domovy žiadateľov o azyl po celom Nemecku za posledných 18 mesiacov plynulo stúpal.

 

Viac o téme: UtečenciNemeckoGréckoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu