Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Rusko má podporu Izraelu v boji s Daeš: Tí likvidujú pred ramadánom čo sa dá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Izrael plne podporuje akcie Ruskej federácie v boji proti terorizmu v Sýrii, vyhlásil v stredu izraelský veľvyslanec v Rusku Zvi Heifetz v rozhovore pre televíziu Rossija-24.

"Nezapájame sa priamo do operácii v Sýrii. Je jasné, že plne podporujeme Rusko v boji proti medzinárodnému terorizmu, proti Daeš," povedal Heifetz.Podľa izraelského veľvyslanca celý "normálny" svet podporuje ruské akcie v Sýrii. "Rusko sa rozhodlo niečo urobiť v tomto ohľade a robí to," konštatoval Heifetz.

Ako pripomenula agentúra TASS, Rusko podniká v Sýrii nálety na pozície teroristov z Daeš a Frontu an-Nusra (odnož medzinárodnej teroristickej siete al-Káida) od 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Sýrska armáda s podporou ruského letectva oslobodila približne 400 obcí; nelegálny obchod s ropou, ktorý slúžil teroristom ako hlavný zdroj príjmov, dostal silnú ranu a kľúčové kanály dodávok zbraní a munície pre teroristov boli zablokované.

Pred ramadánom nútia civilistov k tomuto

Daeš núti civilistov v Sýrii a Iraku, aby sa pred začiatkom moslimského posvätného mesiaca ramadán zbavili svojich satelitných televíznych prijímačov. Kampaň zameraná na ničenie satelitov má zamedziť šíreniu nepriateľskej propagandy, ktorú podľa Daeš šíria západné "križiacke" kanály, informovala webová stránka denníka Independent.

Hromadné zvážanie a ničenie parabolických satelitných antén a prijímačov je zachytené na propagandistickom videozázname, ktorý vznikol na extrémistami obsadených územiach Iraku a Sýrie. Pri likvidácii satelitov sa využíva aj ťažká stavebná technika, ale asistujú pri nej aj muži a deti vybavené sekerami a kladivami.

"Križiaci, vaše satelitné antény poslúžia na výrobu výbušných zariadení, ktoré roztrhajú vaše telá na kusy vo vašich vlastných domovoch," povedal do kamery jeden z bojovníkov Daeš, ktorého slová citoval Independent. Aktivisti zo sýrskeho mesta Rakka, metropoly samozvaného kalifátu Daeš, zverejnili na internete leták, ktorý vyzýva miestnych obyvateľov, aby satelity sami zneškodnili alebo ich do začiatku ramadánu (6. júna) odovzdali náboženskej polícii.

Daeš prevádzkuje vlastnú sieť televíznych a rozhlasových staníc, tlačových agentúr a internetových sociálnych sietí, novín a časopisov. Ide o súčasť snáh o striktnú kontrolu informácií na území "kalifátu".

Viac o téme: RuskoIzraelDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu