Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarský minister: Ak chceme bojovať s terorizmom, novele ústavy sa nevyhneme

István Simicskó
István Simicskó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Proti terorizmu je potrebné bojovať všetkými prostriedkami a je na to potrebné novelizovať maďarskú ústavu. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil v Budapešti maďarský minister obrany István Simicskó po neverejnej spoločnej schôdzke parlamentných výborov pre obranu, vnútro a národnú bezpečnosť.

Výbory prerokovali aprílový návrh novely základného zákona predložený vládnucou stranou Fidesz, ktorého cieľom je posilniť obranyschopnosť krajiny a zintenzívniť boj proti terorizmu. Simicskó pripomenul, že o návrhu novely bolo už množstvo rokovaní na pôde rezortu obrany a mnohé pripomienky parlamentných strán do neho zakomponovali.

Ako dodal, novela ústavy okrem iného zavádza nový štatút teroristickej hrozby a vytvára rámec pre možné nasadenie armády do tohto boja. Maďarská socialistická strana (MSZP) sa doposiaľ nezúčastnila na konzultáciách o návrhu novely ústavy zvolaných Fideszom. Ľavicový predseda výboru pre národnú bezpečnosť dnes vyjadril názor, že novelu ústavy chcel Fidesz presadiť iba z propagandistických dôvodov.

Ľavičiari od začiatku série rokovaní namietali, že návrh protiteroristického zákona ráta v prípade teroristickej hrozby s možnosťou obmedzenia fungovania médií a telekomunikačných služieb, čo je pre socialistov neprijateľné. Ďalší opoziční politici dnes kritizovali, že vláda neposkytla žiadne konkrétne informácie, ktoré by novelu zdôvodnili, a namietali aj skutočnosť, že schôdza bola vyhlásená za neverejnú protiprávne.

Viac o téme: ústavaMaďarskoTerorizmusIstván Simicskó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu