Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najnovší prieskum ukázal nepochybný výsledok: Brexit je stále bližšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Zástancovia brexitu, teda odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, tri týždne pred referendom o tejto otázke výrazne stiahli náskok opačného tábora. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu nezávislej agentúry Opinion Research Business (ORB), ktorý zverejní dnešné vydanie novín Daily Telegraph.

Za zotrvanie Spojeného kráľovstva v 28-člennej EÚ je síce 51 percent opýtaných, no ich 13-percentný náskok z minulého týždňa sa zmenšil na päť percentuálnych bodov (46 percent). Lynton Crosby, bývalý šéf volebnej kampane premiéra Davida Camerona, si tento trend vysvetľuje pokračujúcou diskusiou o nedostatočnej kontrole imigrácie do Európskej únie. Z radov Cameronových konzervatívcov sa v minulých dňoch ozvali kritické hlasy, že nedodržiava svoj sľub obmedziť prisťahovalectvo, pripomenula agentúra Reuters.

Práve imigrácia je ťažiskom predreferendových diskusií, v ktorých rezonujú obavy mnohých Britov z rastúceho počtu cudzincov. Štatistický úrad len minulý týždeň oznámil, že čistá migrácia do Británie dosiahla vlani 333.000 osôb, čo je druhý najvyšší počet za jediný rok od začiatku jej sledovania v roku 1975. Z tohto počtu pochádzalo 184.000 prisťahovalcov z krajín EÚ, kde platí princíp slobodného pohybu pracovnej sily. Referendum o zotrvaní alebo vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa uskutoční 23. júna.

Viac o téme: Prieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu