Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cameron vyzýva britských vlastencov: Referendum rieši prvé vážne problémy

(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vlastenecky zmýšľajúci Briti by v referende mali hlasovať za zotrvanie Británie v Európskej únii a chrániť tak britskú ekonomiku, uviedol v utorok podľa agentúry DPA britský premiér David Cameron.

"Ja túto krajinu vášnivo milujem. A hovorím, že ak niekto svoju krajinu miluje, tak nechce poškodzovať jej ekonomiku," povedal Cameron v programe o blížiacom sa britskom referende odvysielanom televíziou ITV.

Ak Británia zahlasuje za odchod z EÚ, "naša ekonomika utŕži ranu a potenciálne sa môže dostať do recesie", dodal Cameron s odvolaním sa na vyjadrenia popredných britských ekonómov. Referendum o zotrvaní alebo vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa uskutoční 23. júna.

Zákonodarcovia požadujú predĺženie registračnej lehoty

Líder britských labouristov Jeremy Corbyn a ďalší zákonodarcovia požadujú predĺženie lehoty na on-line registráciu občanov, ktorí chcú 23. júna hlasovať v referende o tom, či má krajina zostať v Európskej únii alebo z nej odísť. Oznámila to dnes stanica BBC.

Dôvodom tejto požiadavky sú technické problémy, ktoré sa vyskytli na oficiálnej vládnej registračnej stránke tesne pred vypršaním konečného termínu, ktorý bol o polnoci z utorka nadnes. Užívatelia totiž nahlásili, že namiesto formuláru sa im zobrazoval odkaz "504 Gateway Time-out".

Vláda túto technickú chybu pripisuje "nebývalému náporu" užívateľov stránky a spresnila, že počas utorka sa na účasť v historickom hlasovaní zaregistrovalo pol milióna ľudí. Nemenovaný vládny zdroj však potvrdil, že stránka prijímala registrácie ešte 45 minút po vypršaní konečného termínu.

Líder liberálnych demokratov Tim Farron označil technické problémy za "zmätok", ktorý by mohol mať "závažné dôsledky" pre výsledok hlasovania. Podľa neho ľudia "musia dostať jeden deň navyše, aby si mohli uplatniť svoje demokratické právo". Nezaregistrovaní sa nebudú môcť na hlasovaní zúčastniť.

V referende sú oprávnení hlasovať občania Británie alebo Írska, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, a tiež občania britského Spoločenstva národov (Commonwealthu) žijúci legálne v Británii, ktorí majú najmenej 18 rokov a zaregistrovali sa na referendum.

Celkove tak teoreticky môže v referende hlasovať až milión ľudí, ktorí nemajú britské občianstvo. Naopak, nebudú môcť hlasovať britskí občania, ktorí žijú v zahraničí dlhšie ako 15 rokov.

Viac o téme: David CameronVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu