Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deti prežili chvíle hrôzy: Ihrisko v Nemecku a park v Paríži zasiahol silný blesk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HOPPSTÄDTEN - Spolu 35 ľudí, z toho 30 detí, utrpelo včera zranenia, keď počas futbalového zápasu udrel blesk na štadióne v meste Hoppstädten v štáte Porýnie-Falcko. Stav troch dospelých, medzi ktorými je aj rozhodca zápasu, je vážny. Jedného muža prevážali do nemocnice vrtuľníkom.

Deti vo veku od deväť do 11 rokov, ako aj dvaja ďalší dospelí mali po zásahu blesku nepravidelný srdcový rytmus a z preventívnych dôvodov ich všetkých previezli do nemocnice. Lekári však ich stav považujú len za ľahké zranenie.   

Svedkovia informovali, že blesk na futbalové ihrisko udrel v okamihu, keď sa práve končil futbalový zápas žiackych mužstiev. Podľa policajného hovorcu obloha nebola zatiahnutá a ani nepršalo. Meteorológovia informovali, že v čase incidentu sa nad oblasťou presúvali tri búrkové fronty. Predpovede počasia na dnešné popoludnie varovali pred prudkými búrkami v tejto spolkovej krajine.

Juhozápadnou časťou Nemecka sa už v noci nadnes prehnali silné búrky, ktoré na viacerých miestach spôsobili zosuvy pôdy alebo pád stromov. Situácia viedla k obmedzeniam v cestnej i železničnej doprave. Počasie spôsobilo aj veľké škody na viniciach. Krajinská polícia zatiaľ hlási len jedného zraneného - ide o 64-ročnú ženu, ktorú počas túry v Čiernom lese po pás uväznil zosuv pôdy. Utrpela pritom len ľahké zranenia.

Blesk udrel aj v Paríži

Osem detí a troch dospelých zasiahol blesk, ktorý v sobotu popoludní udrel do stromu neďaleko skupiny ľudí, keď sa utekali schovať pred náhlou búrkou. Incident sa odohral v parku Monceau na severozápade Paríža, kde boli deti na narodeninovej párty.

Lekár pohotovostnej služby, Dr. Pierre Carli, z Neckerovej nemocnice, kde deti prijali, novinárov informoval, že stav jedného z detí je vážny, musí byť napojené na podporné prístroje a hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

Zvyšných sedem detí sa má primerane: ich zranenia nie sú život ohrozujúce. Stav troch z nich, ktoré boli zranené najvážnejšie, sa zlepšuje. Všetkých sedem ich zostáva v nemocnici na pozorovaní. Carli spresnil, že pokiaľ ide o troch zranených dospelých, sú medzi nimi dvaja muži a jedna žena, ktorá je matkou niekoľkých zo zranených detí. Lekári dospelých tiež sledujú a podrobujú vyšetreniam.

Ako informovala agentúra AP, kľúčovú rolu pri záchrane životov detí i dospelých mal hasič mimo služby, ktorý sa v parku ocitol náhodou - bol v neďalekom múzeu -, všimol si mimoriadnu udalosť a ľuďom v bezvedomí okamžite poskytol pomoc, vrátane umelého dýchania a okamžitej masáže srdca jednému z detí.   

Hovorca hasičov Eric Moulin uviedol, že Pascal Gremillet veľmi rýchlo roztriedil bleskom zasiahnutých zranených podľa závažnosti ich zranení, poskytol im prvú pomoc a zavolal záchranku. Gremillet dodal, že väčšina detí utrpela šok.

Viac o téme: BleskNemeckoFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu