Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zlovestný nápis na zrútenom airbuse EgyptAir: Vyhrážka v arabčine "Toto lietadlo zostrelíme"!

Lietadlo spoločnosti EgyptAir. Zobraziť galériu (5)
Lietadlo spoločnosti EgyptAir. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK/KÁHIRA - Prúdové dopravné lietadlo spoločnosti EgyptAir, ktoré vo štvrtok ráno spadlo do Stredozemného mora, bolo terčom vandalov, ktorí napísali v arabčine na spodnú časť stoja, "Toto lietadlo zostrelíme", v zmysle, že sa postarajú o to, aby havarovalo. Podľa bezpečnostných pracovníkov sa výhražné slová objavili asi pred dvomi rokmi a boli dielom zamestnancov letiska v Káhire. Okrem toho ešte stihli prezidenta Abdala Fattaha Sísího označiť za "vraha" a zradcu".

Príšerný osud troch detičiek: Matka (†27) porazila rakovinu, aby s mužom zahynula v lete MS804!

Úradníci, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemali oprávnenie vyjadrovať sa pre médiá, uviedli, že graffiti bolo spájané s vtedajším dianím na egyptskej politickej scéne a nie s militantnou hrozbou. Podobné graffiti proti Sísímu, ktorý vyhnal zvoleného prezidenta Mohameda Mursího v roku 2013, boli načmárané po celej Káhire.

Odvtedy však kvôli vyhrážkam džihádistov či leteckým katastrofám boli bezpečnostné opatrenia posilnené. EgyptAir prepustil mnoho zamestnancov, predovšetkým z pozemného personálu, ktorí sa hlásili k Moslimskému bratstvu. Na palube sa tiež objavili bezpečnostní pracovníci, ktorí cestovali aj v tragickom štvrtkovom lete MS804. Za normálnych okolností bývajú dvaja, ale tentokrát, zatiaľ s nevysvetlených príčin, boli na palube traja.

Trosky lietadla.
Zobraziť galériu (5)
Trosky lietadla.  (Zdroj: egypt army)

Zlovestný nápis na zrútenom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: egypt army)

Jeden zvykne sedieť v ekonomickej triede a druhý v zadnej časti lietadla. Nie sú však ozbrojení a zvyčajne pomáhajú posádke vysporiadať sa s neposlušnými pasažiermi. Mesačne zarábajú okolo 400 dolárov. Počas medzipristátia na zahraničných letiskách kontrolujú zamestnancov, ktorí prichádzajú čistiť lietadlo a overujú si poverovacie listiny členov posádky či pracovníkov, ktorí do lietadla nastupujú. Ich úlohou nie je kontrolovať batožinu, ktorá smeruje do nákladného priestoru, informoval New York Times.

Prvé FOTO trosiek lietadla EgyptAir, z ktorých mrazí: Pred zrútením sa udiala zásadná vec!

Bezpečnostní predstavitelia dodali, že tieto postupy boli použité na palube EgyptAir počas krátkych zastávok na dvoch afrických letiskách, v Tunisku a Eritrei, v dňoch pred haváriou. Ale postup v Paríži sa líši, pretože európske letiská neumožňujú aerolinkám prehľadávať miestne čistiace čaty, čo vraj vyvoláva nespokojnosť medzi egyptskými úradníkmi, ktorí sa cítia byť diskriminovaní.

Bezpečnosť na letiskách nikdy nebude dokonalá

Letecké úrady vo Francúzsku, rovnako ako všade vo svete, sú si vedomé bezpečnostných rizík aj toho, že kontroly nikdy nemôžu odhaliť všetko, odmietajú ale špekulovať o tom, či zlyhanie bezpečnosti na letisku stálo za štvrtkovým zrútením airbusu spoločnosti EgyptAir. Napísala to agentúra AP s tým, že príčina tragédie so 66 mŕtvymi je stále nejasná. Niektorí experti vrátane šéfa ruskej tajnej služby nevylučujú teroristický útok.

"Kvôli rozporom medzi časom a bezpečnosťou je možné prejsť s akýmkoľvek druhom nebezpečných predmetov cez každé letisko," tvrdí uznávaný kriminológ Alain Bauer. "Každý sa chce dostať do lietadla rýchlo, takže každý súhlasí s kompromisom medzi časom a bezpečnosťou," dodal.

Vojaci na parížskom letisku.
Zobraziť galériu (5)
Vojaci na parížskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP)

Útočníci majú k dispozícii nielen stále sofistikovanejšie zariadenia, ktoré maskujú výbušniny ako list papiera či sypkú hmotu ukrytú napríklad vo fľaštičkách od liekov, problémom je aj citlivosť bezpečnostných systémov a postupov.

Príkladom toho je aj parížske letisko Charlesa de Gaullea, odkiaľ stroj EgyptAir odletel do Káhiry. Na tomto veľkom parížskom letisku takzvanú červenú kartu, ktorá oprávňuje k vstupu do vyhradených priestorov, má podľa AP 85.000 členov personálu.

Zničení príbuzní.
Zobraziť galériu (5)
Zničení príbuzní.  (Zdroj: SITA/AP)

Hoci zatiaľ príčina tragédie známa nie je, vyšetrovatelia už teraz preverujú rad možných scenárov. Zameriavajú sa tak okrem iného aj na personál letiska od pracovníkov na prepážke cez manipulantov s batožinou až po delegátov pri vstupných bránach, ktorí sa mohli dostať k lietadlu či doň čokoľvek umiestniť.

Viac o téme: AirbusEgyptairMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu