Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Migranti nútia radu Európskej únie konať: Tieto krajiny zotrvajú v hraničných kontrolách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rada Európskej únie dnes oznámila, že s okamžitou platnosťou rozhodla povoliť predĺženie dočasných hraničných kontrol na niektorých vnútorných hraniciach schengenského priestoru o ďalších šesť mesiacov. Agentúra AP informuje, že ide o Dánsko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko i Nórsko. Cieľom nariadenia je pomôcť týmto krajinám vyrovnať sa s prichádzajúcimi migrantmi.

Kontroly by podľa tohto nariadenia Rady EÚ mali byť "cielené a obmedzené čo do rozsahu, frekvencie, miesta a času, podľa toho, čo je nevyhnutne potrebné ako reakcia na vážne ohrozenie a zachovanie verejnej i vnútornej bezpečnosti". Rozhodnutie sa vzťahuje na rakúsko-maďarské, rakúsko-slovinské ako aj nemecko-rakúske pozemné hranice. Kontroly budú pokračovať aj na priechodoch medzi Nemeckom, Dánskom, Švédskom a Nórskom. 

Krajiny by sa podľa neho mali vzájomne vopred informovať o tom, kde konkrétne plánujú tieto kontroly vykonávať. Citované opatrenie na základe návrhu Európskej komisie schválili v stredu na svojom zasadnutí veľvyslanci členských štátov Európskej únie.

Viac o téme: SchengenHraničné kontrolyRada Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu