Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učitelia sa zjednotili a opäť vyrazili do ulíc: Aj nová vláda na nás kašle, pritvrdíme!

Protest mal pripomenúť vláde a ministerstvu, že otázky ohľadom školstva tu stále sú a treba sa k nim postaviť. Zobraziť galériu (13)
Protest mal pripomenúť vláde a ministerstvu, že otázky ohľadom školstva tu stále sú a treba sa k nim postaviť. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia dnes poobede budú v centre Bratislavy protestovať. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva. Školské organizácie oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien smerujúcich k zlepšeniu školstva do programového vyhlásenia vlády. Zároveň sú však nespokojné s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, hlavne dôstojného postavenia zamestnancov v školstve.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) spolu s partnerskými organizáciami v školstve zorganizovali dnes protest o druhej poobede pred Úradom vlády. Dôvodom je nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády (PVV) v oblasti školstva, ale aj nedostatočné financovanie školstva.

Učitelia sa zjednotili a
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Požiadavky nepremietli do programu

Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka časť požiadaviek z deklarácie, ktorú podpísali školské organizácie ešte vo februári, nebola premietnutá do programového vyhlásenia vlády. "Tie, ktoré sú pre nás veľmi podstatné, tam nie sú. Ide hlavne o navýšenie platov pre jednotlivé kategórie zamestnancov, ktoré pôsobia v školstve," priblížil šéf školských odborárov po rokovaní školských organizácií s tým, že v dokumente taktiež chýbajú plány pre nepedagogických zamestnancov.

Učitelia sa zjednotili a
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Učitelia z metropoly Šariša sa chystajú do Bratislavy

Riaditeľ Základnej školy na Važeckej ulici v Prešove Dušan Brhlík dal na utorok 19. apríla žiakom školy jednodňové voľno z technických a organizačných dôvodov. Ako uviedol, niektorí pedagógovia na základe výzvy odborového zväzu sa v tento deň zúčastnia protestného zhromaždenia učiteľov v Bratislave.
 
Aj keď do hlavného mesta nepocestujú všetci učitelia školy, riaditeľ uviedol, že pri počte, ktorý mu ostane, nie je schopný zabezpečiť prevádzku školy. Žiaci sa v priebehu vyučovania môžu zúčastniť programu v školskom klube detí. V prevádzke bude aj školská jedáleň, pokiaľ sa na tento deň nahlásili stravníci.

Protest pred Úradom vlády

Preto na utorok 19. apríla zvolávajú školské organizácie protest, ktorý sa začne o 14.00 h pred Úradom vlády SR v Bratislave. Odtiaľ by sa mali účastníci presunúť k budove Národnej rady SR. "Nie je to záležitosť iba OZPŠaV, ale teraz sme sa zjednotili. Čiže všetky asociácie, ktoré pôsobia v slovenskom školstve, a takisto aj Slovenská komora učiteľov," dodal Ondek.

Učitelia sa zjednotili a
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Vláda likviduje potenciál progresu

Ako vyplýva z dnešného vyhlásenia, školské organizácie oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien smerujúcich k zlepšeniu školstva do programového vyhlásenia vlády. Zároveň sú však nespokojní s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, hlavne dôstojného postavenia zamestnancov v školstve. "Upozorňujeme, že vláda a jej jednotlivé politické zložky tým likvidujú potenciál možného progresu školstva, čo spôsobí ďalší odliv kvalitných zamestnancov zo školstva a nezabezpečí deklarované zatraktívnenie učiteľského povolania," uvádzajú vo vyhlásení. Školské organizácie taktiež vyzývajú vládu, aby výrazne zvýšila objem finančných prostriedkov do školstva.

Učitelia sa zjednotili a
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Plavčan rešpektuje právo každého vyjadriť svoj názor

V plnej miere rešpektujem právo každého vyjadriť svoj názor. Je však dôležité povedať, že každý má zodpovednosť za budúcnosť školskej reformy. V súvislosti dnešným protestom nespokojných učiteľov, ktorý organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) v Bratislave, to povedal minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

Plavčan ešte len prebral rezort, no už má plné ruky práce
Zobraziť galériu (13)
Plavčan ešte len prebral rezort, no už má plné ruky práce  (Zdroj: SITA)

Čo je v programe novej vlády

Podľa programového vyhlásenia vlády by sa platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve mali od 1. septembra tohto roku a od 1. januára 2018 každoročne zvýšiť v priemere o šesť percent.

Učitelia sa zjednotili a
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Vláda taktiež v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.

Viac o téme: ŠkolstvoPlatyUčiteliaMinister školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu