Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Paríž ochromili štrajky: Ulice sa nezaobišli bez policajtov a výtržníctva

Protest v Paríži. Zobraziť galériu (4)
Protest v Paríži.

PARÍŽ - Francúzsko dnes zasiahli štrajky a demonštrácie kvôli reforme pracovného práva. Protestujúci pálili pneumatiky na cestách, aby tak obmedzili dopravu. V niekoľkých mestách, vrátane metropoly Paríža, sa stretli s políciou.

Narušená bola aj letecká prevádzka na oboch medzinárodných letiskách v Paríži. Na letisku Orly bolo kvôli čiastočnému štrajku leteckých dispečerov zrušených 20 percent všetkých letov, vrátane večerného spoja spoločnosti Transavia France do Prahy a späť. Niektoré lety na letisku Charlesa de Gaullea nabrali meškanie. Spojenie tohto letiska s Prahou je podľa letového poriadku bez problémov.
Desiatky tisíc ľudí vyrazili pod vedením odborových organizácií na protestné pochody v desiatkach francúzskych miest s požiadavkou voči vláde, aby stiahla reformu z parlamentu, ktorý ju má opäť prerokovať budúci týždeň. Podľa serveru denníka Le Monde tvorili jadro manifestácie mladí a nezamestnaní.
Najviac manifestujúcich bolo tradične v Paríži, kde došlo aj na prípady vandalizmu, pri ktorých niektorí účastníci akcie rozbili výklady obchodov alebo zapaľovali kontajnery s odpadkami. Na niekoľkých miestach proti nim zasiahla polícia, ktorá použila granáty so slzným plynom. Strety medzi demonštrantami a políciou vypukli tiež v Rennes, Nantes a Toulouse. Zranenia pri nich utrpelo niekoľko ľudí, vrátane policajtov.
Z 50.000 ľudí, ktorí sa demonštrácií zúčastnili vo Francúzsku mimo Paríža, ich bolo najviac v Nantes (8500), Le Havre a Lyone (po 5500) alebo v Marseille (4800). Protestujúci s odbormi kritizujú vládu, že reformou Zákonníka práce idú na ruku zamestnávateľom a znižujú istotu zamestnania najmä pre mladých. Návrh zákona si kladie za cieľ poskytnúť väčšiu flexibilitu pre podniky, najmä pokiaľ ide o organizáciu pracovného času, a vyjasniť pravidlá prepúšťania z ekonomických dôvodov.
 
Poslanci už vykonali niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré vychádzajú v ústrety zamestnancom - napríklad zaručením nepretržitého odpočinku v dĺžke 11 hodín medzi dvoma zmenami. Ide už o štvrtý deň mobilizácie odporcov reformy, ktorí demonštrovali tiež dvakrát v marci a naposledy 9. apríla.
Viac o téme: ProtestParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu