Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po rokovaní je všetko jasné: Európske krajiny majú veľmi podobné vízie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

JÜRMALA - Krajiny Visegrádskej štvorky (V4), nordické a pobaltské štáty (NB8) majú veľmi podobné názory na aktuálne európske výzvy a sú pripravené udržať Európsku úniu jednotnú. Vyplynulo to z dvojdňového rokovania ministrov zahraničných vecí regionálnych zoskupení V4 a NB8 v lotyšskej Jürmale, kde Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, ministri dvanástich krajín strednej a severnej Európy sa takto stretávajú každý rok a tentoraz sa venovali aktuálnym hrozbám a výzvam pre Európsku úniu i Severoatlantickú alianciu.„Aj terajšie stretnutie potvrdilo užitočnosť tohto formátu, kde otvorene diskutujú ministri z krajín troch dôležitých európskych regiónov,“ konštatoval Lajčák.

Prínos takýchto rokovaní je podľa neho v tom, že umožňujú z regionálneho pohľadu prediskutovať aj globálnejšie a celoeurópske otázky a to, ako sa k nim postaviť spoločnými silami. „Zamerali sme sa na témy, ktorými momentálne žije EÚ aj NATO - migrácia, energetika, bezpečnosť ako taká a tiež strategická komunikácia a Východné partnerstvo,“ uviedol ďalej šéf slovenskej diplomacie.

Zároveň pripomenul, že pre Slovensko bola terajšia schôdzka v Jürmale aj príležitosť na oboznámenie partnerov so zámermi nastávajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ, keďže deväť zúčastnených krajín je členom EÚ a ďalšie dve, Nórsko a Island, sú ako nečlenovia s úniou veľmi tesne prepojení legislatívou, spoločným trhom a schengenským priestorom. 

Lajčák tiež poznamenal, že oblasti, na ktoré sa chce slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sústrediť, sa do značnej miery prekrývajú s témami tohto stretnutia, ako aj s prioritami regionálnych skupín V4 a NB8, čo sú zamestnanosť, konkurencieschopnosť, spoločný trh. Na okraj jürmalského zasadnutia sa uskutočnilo aj koordinačné stretnutie ministrov krajín V4, aby prediskutovali postup v súvislosti s prípravou júlového summitu Severoatlantickej aliancie. 

V Jürmale sa ministri visegrádsko-nordicko-pobaltskej dvanástky stretli už po štvrtýkrát. Minulý rok počas slovenského predsedníctva vo V4 zasadali vo Vysokých Tatrách. V4 tvoria Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko, NB8 zase Island, Nórsko, Dánsko, Švédsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. 

Viac o téme: V4Miroslav LajčákNB8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu