Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Teroristický útok na vlastnej koži: Slovenskí politici unikli najhoršiemu

Slovenskí europoslanci Zobraziť galériu (5)
Slovenskí europoslanci (Zdroj: sita, tasr, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Brusel sa zmieta v panike a chaose. Letiskom, kde sa odohrali dnešné výbuchy, pravidelne prechádzajú aj slovenskí europoslanci. Dvaja z nich dokonca mali šťastie, keďže iba včera tadiaľ prechádzali. Pri Flašíkovej Beňovej stál dokonca sám anjel strážny.

Zisťovali sme, kde sa nachádzali v čase výbuchu naši europoslanci. "V čase výbuchu som bola na ceste do práce. Včera som na toto letisko priletela," povedala pre Topky europoslankyňa Anna Záborská (KDH). Prezradila tiež, že po príchode na letisko sa vždy obzrie naľavo a napravo, aby sa ubezpečila, že jej nič nehrozí.

VIDEO z letiska

Aj Ivan Štefanec (KDH) mal štaštie, cez inkriminované miesto prechádzal iba včera. "Správu som zachytil v kancelárii. Presne včera som tade išiel. Je to hrozné. Pripomenie to človeku, aký je život krehký," zareagoval na otázku, kde sa v čase výbuchu nachádzal, Ivan Štefanec (KDH).

Ako nám priznal, zaregistroval aj výbuch v metre, ktoré sa nachádza neďaleko europarlamentu. "Počujeme majáky a tá stanica je naozaj veľmi blízko. Všetci tu sledujeme, čo sa deje. Zatiaľ normálne pracujeme a žiadne bezpečnostné opatrenia neboli prijaté," dodal pre Topky.

Teroristický útok na vlastnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Telefón nám zodvihla aj Monika Flašíková Beňová (Smer), ale nebola príliš zhovorčivá. "Nechcem sa k tomu vyjadrovať," dodala. Neskôr napísal na Facebooku tento status: "Dnes som chcela letieť domov. Letom o 10:10. Musela som ešte ostať tu. V Bruseli. Vybuchla odletová hala. Je fajn mať v takýchto chvíľach kamošku, ktorá vás podrží a zachráni pred zrútením svojim vecným prístupom. Nateraz nevládzem a ani neviem napísať viac, sorry."

 

Dnes som chcela letieť domov. Letom o 10,10. Musela som ešte ostať tu. V Bruseli. Vybuchla odletová hala. Je fajn mať v...

Posted by Monika Flašíková-Beňová on 22. marec 2016

Kontaktovali sme aj europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO). Prostredníctvom jeho asistentky sme sa dozvedeli, že tím okolo Škripeka zatiaľ nemá informácie, že by niekto z ich kolegov či spolupracovníkov bol zranený. Budovu Európskej komisie dokonca uzavreli.

V europarlamente je tiež Miroslav Mikolášik (KDH). Na začiatku rokovania výboru si poslanci uctili obete minútou ticha.

 

Vyjadrujem hlbokú sustrať obetiam výbuchov na letisku Zaventem v Bruseli a v metre . Nachádzam sa v Bruseli, aj tento...

Posted by Miroslav Mikolášik on 22. marec 2016

Dnes mala do Bruselu letieť aj europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). "Dnes som ráno mala letieť do Bruselu, ale vzhľadom na teroristické útoky sa lety zrušili. V modlitbách myslím na všetky obete a ich rodiny. Toto šialenstvo treba zastaviť," napísala na Facebooku.

Richard Sulík (SAS) vyslovil úprimnú sústrasť a dodal, že Európa je vo vojne a musí brániť svoje hranice. "Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy," napísal líder SAS.

Teroristický útok na vlastnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Napätie v Bruseli zaregistroval aj Eduard Kukan (SDKÚ-DS). "Od rána narastá v Bruseli nervozita a napätie. Po dvoch explóziách na letisku boli hlásené výbuchy v troch staniciach metra. Ja som v Európskom parlamente na zasadnutí zahraničného výboru, kde preberáme záležitosti podľa stanoveného programu," tvrdí Kukan.

Dve kolegyne nášho eurokomisára Maroša Šefčoviča boli dokonca pri výbuchoch. "Momentálne sme uzavretí v budove Berlaymont. Bezpečnostná operácia pokračuje. Naše dve kolegyne boli v čase výbuchu na letisku. Jednej sa podarilo po výbuchu skočiť do taxíka a dostať sa v šoku domov. Druhá je práve evakuovaná z letiska. Zvyšok nášho tímu je v poriadku," informoval podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu.

Košická europoslankyňa Monika Smolková mala byť v týchto dňoch v Bruseli. Odletieť mala v pondelok, ale kvôli smutnej udalosti v rodine, cestu zrušila. „Mala som letieť v pondelok, ale žiaľ umrela mi švagriná a tak som ostala doma. Situáciu v Bruseli od rána sledujem a som šokovaná. Je hrozné čo sa tam deje. Všetkým pozostalým po obetiach vyjadrujem hlbokú a úprimnú sústrasť,“ povedala nám Smolková. V Bruseli pôsobí šesť rokov, ale takúto tragédiu ešte nezažila. „Je to veľmi smutné. Útoky sú asi pomstou za chytenie teroristu Salaha Abdeslama.“ Ako dodala, už nikdy nebude mať absolútny pocit bezpečia na letiskách, ani v samotnom Bruseli.

Viac o téme: EuroposlanciIvan ŠtefanecAnna Záborská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu