Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bezpečnostný analytik hľadá vinníka: Tajné služby nemôžu monitorovať každého, čo hrozí Slovensku?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: archív Andora Sandora)

BRATISLAVA - Politici dlhodobo neriešia kľúčové problémy a následne nesieme následky. Českého bezpečnostného experta Andora Šandora teroristický útok v Bruseli neprekvapil. Tvrdí však, že tajné služby nemôžu monitorovať každého sfanatizovaného človeka, ktorý ich napadne. Problémy by mali predovšetkým riešiť politici. Analytik tiež odpovedal na otázku, či teroristický útok hrozí aj Bratislave.

Teroristický útok v poslednom čase nie je vôbec ojedinelý, čo na to hovoríte?

Problém v Belgicku spočíva v nezáujme o moslimskú komunitu, tá následne generuje džihád. Mierim tým k faktu, že v európskych krajinách na počet obyvateľov je najväčší počet bojovníkov Islamského štátu práve z Belgicka. Politici zanedbali otázku bezpečnosti.

Dali sa útoky očakávať?

To by bolo lacné povedať, že sa dali alebo nedali očakávať. Je pravdou, že sa vyhrážali odplatou za zatknutie Abdeslana. Ešte nevieme, okrem toho, že sa k tomu prihlásil Islamský štát, kto sú atentátnici. Je na bruselskej polícii, aby celú vec vyšetrila.

Prečo práve Brusel?

Môže to byť útok na spoločné európske inštitúcie. Mohlo to byť aj v súvislosti s Abdeslamom, ktorý tam istý čas pôsobil.

Na belgické tajné zložky sa valí kritika, je oprávnená?

Pozrite sa, keď sa niekto rozhodne v metre, že sa vyhodí do vzduchu, tak s tým nikto neurobí nič. Keď sa niekto rozhodne, že sa v hale na letisku vyhodí do vzduchu s výkrikom Alahu Akbar, tak s tým nič neurobíte. Je hrozne lacné povedať, že niekto zlyhal. Ale ako viete, že zlyhal? Nechcem hájiť tajné služby, ale jednoducho nevidíte do hlavy každému kreténovi. Za to, ako to v Belgicku vyzerá, treba viniť politiku a nie tajné služby. Ako tomu môžete predísť, keď máte veľkú moslimskú komunitu, ktorá môže generovať trebárs 800 alebo tisíc ľudí, ktorí sú sfanatizovaní. Nie ste schopní ich neustále sledovať. V demokratickej krajine ich nemôžete zavrieť do basy iba preto, že sa vám nepáčia a polícia a tajné služby neriešia len hrozby terorizmu. A nemôžeme predsa riešiť len dôsledky.

Aké sú teda príčiny?

Vytváranie moslimských komunít, do ktorých sa údajne aj polícia bojí chodiť. Ľudia sú sociálne vylúčení, je tam vysoká nezamestnanosť, vysoká miera kriminality. A s týmito ľuďmi sa nepracuje. Ďalšou príčinou sú niektoré naše zahranično politické angažmá, kedy televízie Al Arábia a Al Džazíra predvádzajú zmrzačené, zabité moslimské deti ako výsledky našich útokov proti domnelým teroristom alebo aj proti skutočným teroristom, následne to na určité skupiny ľudí pôsobí tak ako to pôsobí.

Aká je pravdepodobnosť, že sa niečo podobné stane v Bratislave alebo Prahe?

Nemyslím si, že je to príliš veľká pravdepodobnosť. Slovensko nehrá žiadny prím v akejkoľvek vojenskej operácii ani sa nijako vyhranene nestavia voči Islamskému štátu a rovnako tak aj Česko. Nebezpečný precedens je aj migračná kríza ako komplexný problém, pretože sem prišlo 300 tisíc ľudí a my vôbec nevieme, kde sú.

Čo treba robiť, aby sa podobné útoky neopakovali?

Riešenie tohto stavu vôbec nebude jednoduché, lebo tento stav sa zakonzervoval. Za prvé, nikdy sa tomu nedá zabrániť. Za ďalšie rozumné zahraničnopolitické akcie. Rozbitie Líbye bol totálny nezmysel. Ignorovaná občianska vojna v Sýrii je tiež problém a do toho takisto problém Iraku.

Je treba poraziť aj Islamský štát, ale je treba, aby ho porazili štáty Perzského zálivu. A treba riešiť vlastné moslimské komunity na svojich územiach, tak aby sa minimalizovala hrozba generovania islamských radikálov. Mne raz dokonca váš premiér Fico povedal v televíznej debate: „ja viem, pán generál, ale je to ťažké.“ No to je teda ťažké, ale na to sú politici, aby to riešili.

Andor Šándor

Bezpečnostný analytik hľadá vinníka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív Andora Sandora)

Je bývalým náčelníkom Vojenskej spravodajskej služby Českej republiky a uznávaným odborníkom na otázky bezpečnosti, hrozby terorizmu a krízový manažment. V súčasnej dobe pôsobí ako súkromný analytik a poradca v oblasti bezpečnosti. Andor Šándor je tiež autorom mnohých odborných prác na tému bezpečnosti, venuje sa v tejto oblasti lektorskej činnosti a pravidelne sa objavuje v najsledovanejších médiách.

Viac o téme: Islamský štátTerorizmusDžihád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu