Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarskí úradníci vybavovali za peniaze občianstvo: Najviac pre Rusov a Ukrajincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ekathimerini.com)

BUDAPEŠŤ - Prokuratúra Tolnianskej župy v Maďarsku obvinila troch ľudí, ktorí za peniaze vybavili maďarské občianstvo ruským a ukrajinským občanom, informovala dnes agentúra MTI. Obvinenými sú ženy vo veku 40 a 28 rokov, ako aj 37-ročný muž.

Ten zohral úlohu pri príprave maďarsky nehovoriacich cudzincov na zjednodušený proces udeľovania maďarského občianstva. Jedna zo žien nepravdivo potvrdzovala údajné jazykové schopnosti cudzincov, ktoré sú podmienkou udelenia občianstva.

V období od konca novembra 2013 do konca augusta 2014 vybavili občianstvo 12 Ukrajincom, 18 Rusom a jednému bývalému ruskému bezdomovcovi. Prostredníctvom druhej obvinenej ženy zinkasovali od nich celkovo takmer tri milióny forintov (9677 eur).

Polícia podozrievala v tomto prípade najskôr deväť osôb, medzi nimi aj dvoch Rusov a dvoch Ukrajincov, avšak napokon navrhla obviniť iba troch. 

Prokurátor požaduje trest odňatia slobody pre všetkých obvinených, u dvoch obvinených aj zhabanie majetku a v prípade muža zákaz výkonu činnosti vo verejnej sfére.

Viac o téme: MaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu