Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojská v Európe sa dali do pohybu: Šéf NATO hovorí už na plné ústa o konflikte s Ruskom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

BRATISLAVA - V Európe to neprestáva vrieť a vzťahy medzi Západom a Ruskom sú na bode mrazu. V posledných dňoch boli zaznamenané presuny vojsk kvôli viacerým konfliktom. Rusi posielajú ďalšiu vojnovú loď pri pobrežie Sýrie. Briti naopak reagujú na hrozbu Ruska v Pobaltí. Iba predvčerom pritom ruské stíhačky v Sýrii "tieňovali" nemecké Tornáda, ktoré tam operujú. Ruský premiér hovorí o studenej vojne, šéf NATO zase obviňuje Rusko, že destabilizuje bezpečnosť.

O studenej vojne otvorene hovorí ruský premiér Dmitrij Medvedev. "Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny... Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská... Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Medzitým skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom," povedal ruský premiér pred pár dňami v Mníchove. Severoatlantická aliancia by mala posilniť vojenskú prítomnosť na východe Európy, v Pobaltí a na východnej hranici štátov NATO.

Lídri Ruska obviňujú NATO
Zobraziť galériu (8)
Lídri Ruska obviňujú NATO  (Zdroj: SITA)

Šéf NATO: Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť

Čoraz sebavedomejšie Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť, vyhlásil pred pár dňami generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Podľa agentúry AP Stoltenberg uviedol, že NATO "nechce novú studenú vojnu, ale naša reakcia musí byť zároveň pevná".

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Šéf NATO zdôraznil potrebu dialógu, ale taktiež hájil kroky aliancie k posilneniu svojej obrany vrátane presunu väčšieho počtu vojakov a výbavy do krajín, ktoré susedia s Ruskom. Stoltenberg zdôraznil, že zastrašovací zbrojný arzenál NATO obsahuje aj jadrové zbrane, ale "nikto by si nemal myslieť, že jadrové zbrane môžu byť použité ako súčasť konvenčného konfliktu - zásadným spôsobom by to zmenilo charakter akéhokoľvek konfliktu".

Rusi posielajú do Sýrie ďalšiu loď

Raketová loď "Zelený Dol" sa vydala z Čierneho mora do východnej oblasti Stredozemného mora. Patrí do ruskej Čiernomorskej flotily a je to úplne nový stroj vyrobený iba minulý rok. Jej posádku tvorí 52 námorníkov. Okrem diel má raketový systém s protilietadlovými strelami Jehla s krátkym doletom a raketami proti lodiam typtu Onyx. Pri sýrskom pobreží v súčasnosti operuje asi desiatka vojnových lodí z Ruska.

Nemecké loďstvo (fregata)
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: flickr.com)

Briti posilňujú v Pobaltí na ochranu pred Ruskom

Vojnové lode vyslala aj Británia na ochranu Pobaltia, informuje server Estonian World. Dokopy ide o 5 lodí v rámci akcie NATO. Spojenci tým vysielajú Rusku jasný odkaz: "Sme pripravení odpovedať na akúkoľvek hrozbu a brániť našich spojencov," povedal Michael Fallon z britského ministerstva obrany.

Tri minolovky, malé vojnové lode budú určené na ničenie mínových zátarasov. Ďalšie lode sú typu 23 Norfolk a raketový torpédoborec triedy Daring, tie patria k najmodernejším strojom. Dokopy ich bude obsluhovať až 530 ľudí.

Ruské stíhačky pri operáciách "tieňujú" nemecké

Nemecké velenia letectva Luftwaffe potvrdilo, že ruská stíhačka "tieňovala" nemeckú stíhačku Tornádo. Pri vzdušných operáciách podľa Rheinische Post sprevádzajú ruské stroje nemecké Tornáda. Potvrdil to veliteľ vzdušných síl Joachim Wundrak, ktorý dodal, že Rusi sa, našťastie, nesnažia rušiť vzdušné operácie ani vytláčať Nemcov.

Nemecké Tornádo
Zobraziť galériu (8)
Nemecké Tornádo  (Zdroj: SITA)

Zaistite prímerie v Sýrii, alebo buďte ticho

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu, frustrovaná z pretrvávajúceho násilia v Sýrii, dnes poslala Rusku odkaz týkajúci sa zavedenia prímeria v arabskej krajine: "Zaistite ho, alebo buďte ticho". Spojené štáty pritom už upustili od toho, aby sa prímerie začalo zavádzať práve v piatok 19. februára, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Washington a Moskva oznámili minulý týždeň po bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove, že prímerie v Sýrii sa začne 19. februára. To zvýšilo nádeje na veľký zlom vo vojne, ktorá ničí krajinu už takmer päť rokov. O život v nej prišlo vyše 250.000 ľudí, v Európe spôsobila najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a pomohla k vzostupu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Turci a Saudi nacvičujú operácie

Turecko a Saudská Arábia sa zúčastňujú na päťdňových cvičeniach protivzdušnej obrany, oznámila dnes turecká armáda. Manévre sa konajú iba dva dni po tom, ako obe krajiny oznámili, že Rijád vyšle na leteckú základňu v južnom Turecku bojové stíhačky. Do leteckých manévrov sa zapoja saudskoarabské stíhačky F-15, špecifikuje vyhlásenie armády.

Americké stíhačky zničili veliteľskú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

Agentúra DPA v tejto súvislosti napísala, že oba štáty podporujú povstalcov, ktorí sú v severnej Sýrii vystavení bombardovaniu ruského letectva. Stroje by mohli byť umiestnené na leteckej základni Incirlik (vysl. indžirlik) v južnom Turecku, ktorá je strategicky situovaná v oblasti neďaleko hraníc so Sýriou. Saudskoarabské kráľovstvo ako člen Američanmi vedenej vojenskej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) vysiela vojenské lietadlá do Turecka so zámerom "zintenzívniť" svoje operácie proti džihádistom v Sýrii.

Ankara sprístupnila Incirlik vlani lietadlám Spojených štátov, ktoré túto základňu využívajú v rámci medzinárodnej operácie na potlačenie extrémistickej skupiny IS v Sýrii a Iraku. Predstavitelia Turecka naznačili, že Saudská Arábia doteraz letecké základne na území ich krajiny nemala, čoskoro by však takého zariadenia mohla získať až štyri.

Vojská v Európe sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: NATO)

Turecko vyzýva koaličných partnerov na pozemnú operáciu v Sýrii

Turecko podporuje scenár pozemných operácií v Sýrii a dúfa, že sa na nich zúčastnia i americké sily a ďalší spojenci združení v medzinárodnej koalícii proti tzv. Islamskému štátu. Ďalej povedal, že "bez pozemných operácií nie je možné zastaviť boje v Sýrii" a Ankara na uplynulých rokovaniach s USA a inými západnými krajinami presadzovala túto alternatívu. Vylúčil však možnosť, že Turecko bude v tejto otázke konať jednostranne. Zamietol i možnosť turecko-saudskoarabskej dvojkoalície.

Sýrsky diktátor Bašár Asad
Zobraziť galériu (8)
Sýrsky diktátor Bašár Asad  (Zdroj: SITA)

Asad sa bojí invázie

Sýrsky prezident Bašár Asad varoval Turecko a Saudskú Arábiu pred "celosvetovými dôsledkami", ktoré by malo prípadné vyslanie pozemných vojsk do Sýrie. Zároveň spochybnil uskutočniteľnosť dočasného prímeria, na ktorom sa minulý týždeň dohodli USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti.

Viac o téme: ArmádaRuskoNATOSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu