Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Napätie v Sýrii sa stupňuje: Turci cvičia útok, Asad chce napriek prímeriu bojovať

Nálety v Sýrii pokračujú aj napriek dočasnému prímeriu
Nálety v Sýrii pokračujú aj napriek dočasnému prímeriu (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecko a Saudská Arábia sa zúčastňujú na päťdňových cvičeniach protivzdušnej obrany, oznámila dnes turecká armáda. Manévre sa konajú iba dva dni po tom, ako obe krajiny oznámili, že Rijád vyšle na leteckú základňu v južnom Turecku bojové stíhačky.

Do leteckých manévrov sa zapoja saudskoarabské stíhačky F-15, špecifikuje vyhlásenie armády. Agentúra DPA v tejto súvislosti napísala, že oba štáty podporujú povstalcov, ktorí sú v severnej Sýrii vystavení bombardovaniu ruského letectva.

Stroje by mohli byť umiestnené na leteckej základni Incirlik (vysl. indžirlik) v južnom Turecku, ktorá je strategicky situovaná v oblasti neďaleko hraníc so Sýriou. Saudskoarabské kráľovstvo ako člen Američanmi vedenej vojenskej koalície bojujúcej proti Daeš vysiela vojenské lietadlá do Turecka so zámerom "zintenzívniť" svoje operácie proti džihádistom v Sýrii.

Ankara sprístupnila Incirlik vlani lietadlám Spojených štátov, ktoré túto základňu využívajú v rámci medzinárodnej operácie na potlačenie extrémistickej skupiny Daeš v Sýrii a Iraku. Predstavitelia Turecka naznačili, že Saudská Arábia doteraz letecké základne na území ich krajiny nemala, čoskoro by však takého zariadenia mohla získať až štyri.

Asad plánuje vyslať pozemné vojská

Sýrsky prezident Bašár Asad varoval Turecko a Saudskú Arábiu pred "celosvetovými dôsledkami", ktoré by malo prípadné vyslanie pozemných vojsk do Sýrie. Zároveň spochybnil uskutočniteľnosť dočasného prímeria, na ktorom sa minulý týždeň dohodli USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti.

"Prímeria sa uzatvárajú medzi armádami a štátmi, no nikdy medzi štátom a teroristami," cituje agentúra AP Asadove slová z pondelňajšieho večera, keď sa v Damasku stretol s členmi advokátskej komory. "Vravia, že chcú prímerie v priebehu jedného týždňa. Dobre, a kto dohovorí teroristickej organizácii, ak odmietne zastaviť paľbu? Kto ju potrestá?" pýta sa prezident.

Najnovšie Asadove vyjadrenia sú prvými z jeho strany, odkedy mocnosti zaangažované v sýrskom konflikte súhlasili minulý týždeň so "zastavením nepriateľských akcií". Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa tiež dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, podľa vyjadrení OSN je však získanie príslušných bezpečnostných záruk zložitejšie, než sa pôvodne očakávalo.

Turecko i Francúzsko označili útoky na civilistov v Sýrii za vojnové zločiny 

Turecko obvinilo v pondelok Rusko zo spáchania "zjavného vojnového zločinu" po tom, ako v severnej časti Sýrie zahynuli desiatky ľudí v dôsledku zasiahnutia škôl a zdravotníckych zariadení raketami.

Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa najnovšie krviprelievanie odohralo v čase zintenzívňovania ofenzívy sýrskej armády podporovanej Ruskom proti povstalcom v provincii Aleppo, kde obyvatelia pripisujú zodpovednosť za tieto útoky Rusom. Turecké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok neskoro večer varovalo, že ak Rusko takéto útoky okamžité nezastaví, bude nutné rátať s rozsiahlejšími a vážnejšími dôsledkami.

Nový francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault takisto vydal vyhlásenie, kde dôrazne odsúdil vojenský útok na jednu z nemocníc v Sýrii a upozornil, že takéto akcie namierené proti zdravotníckym zariadeniam predstavujú vojnové zločiny.

Prezident MSF obvinil z náletov Rusko a americké letectvo

Prezident francúzskej pobočky MSF vyjadril presvedčenie, že za nálety na organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) nesú zodpovednosť ruské alebo sýrske vládne sily, sýrsky veľvyslanec v Rusku však označil za vinníka americké letectvo.

Poradkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Susan Riceová odsúdila "tým najdôraznejším spôsobom" zintenzívnené boje na severe Sýrie a upozornila, že odporujú záväzkom prijatým významnými mocnosťami počas minulotýždňovej konferencie v Mníchove.

Zatiaľ čo Turecko obviňuje Rusko z vojnových zločinov, Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov by sa mala v utorok na žiadosť Ruska zaoberať naopak správaním Turecka, ktoré posledné tri dni ostreľovalo kurdské milície na priľahlom území Sýrie.

Pri náletoch v Sýrii zahynulo takmer 50 civilistov vrátane detí 

Takmer 50 civilistov prišlo o život a množstvo ďalších utrpelo zranenia pri náletoch, ktoré zasiahli na severe Sýrie prinajmenšom päť zdravotníckych zariadení a dve školy. Uviedol to dnes generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun, ktorého citoval hovorca OSN Farhán Hak. 

Hovorca spresnil, že medzi obeťami útokov sú aj deti. Dodal, že Pan Ki-mun útoky označil za "do oči bijúce porušovanie medzinárodného práva", ktoré len "ďalej degraduje už aj tak zdevastovaný systém zdravotnej starostlivosti a bráni v prístupe k vzdelaniu v Sýrii". 

Pan Ki-mun ďalej povedal, že takéto útoky "vrhajú tieň na záväzky", na ktorých sa 11. februára dohodli delegáti svetových mocností. Tí sa na Mníchovskej konferencii zaviazali k implementácii celoštátneho zastavenia nepriateľských akcií v Sýrii v priebehu jedného týždňa a tiež ukončenia útokov na civilistov. 

Nálety pokračujú napriek dočasnému prímeriu

Nálet v meste Maarat Numán v provincii Idlib na severe Sýrie zničil dnes provizórnu kliniku podporovanú humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc (MSF). Organizácia následne informovala o siedmich obetiach, z toho piatich pacientoch a dvoch zamestnancoch kliniky a ďalších minimálne ôsmich nezvestných. 

V susednej provincii Aleppo v meste Azáz, pri tureckej hranici, dnes zase raketa zasiahla detskú nemocnicu, pričom usmrtila najmenej päť ľudí a zranila desiatky ďalších osôb. A v neďalekej dedine Kaldžíbrín zasiahol nálet školu, pričom o život tam prišlo sedem ľudí a ďalší utrpeli zranenia.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii oznámilo, že na provizórnu nemocnicu v Idlibe dnes cielili ruské bojové lietadlá. Sýrsky veľvyslanec v Rusku Riád Haddad následne oponoval vyhlásením, že zmienený nálet vykonalo vojenské letectvo Spojených štátov a Rusko s ním v žiadnom prípade nemá nič spoločné. 

Do sýrskej metropoly Damask pricestoval dnes na jednodňovú návštevu osobitý vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. V utorok by sa mal podľa informácií agentúry AP stretnúť so sýrskymi predstaviteľmi, s ktorými bude diskutovať o najnovšom vývoji v tejto vojnou zničenej krajine, ako aj snahách o znovunaštartovanie medzinárodných mierových rozhovorov. 

Peskov odmietol zodpovednosť Ruska za nálet na nemocnicu MSF v Sýrii 

Rusko dnes označilo za neprijateľné obvinenia na svoju adresu za zničenie nemocnice v Sýrii. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že podľa veľvyslanca Sýrie v Rusku nemocnicu v sýrskej provincii Idlib zasiahli pri nálete americké, nie ruské lietadlá.

"Kategoricky odmietame podobné obvinenia... tým skôr, že zakaždým, keď niekto s niečím podobným príde, nikdy nie je schopný akýmkoľvek spôsobom potvrdiť svoje ničím nepodložené obvinenia," vyhlásil Peskov.

Novinárom, ktorí žiadali komentár k útoku v provincii Idlib a obvineniam na adresu Ruska, Peskov odporučil, aby sa vždy sústredili na prvotný zdroj. Uviedol, že v tomto prípade sú to pre Rusko oficiálni predstavitelia sýrskej vlády. V tejto súvislosti citoval sýrskeho veľvyslanca v Rusku Rijáda Haddáda, podľa ktorého na nemocnicu v provincii Idlib zaútočili Američania, a nie ruské vojenské letectvo.  

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá provizórnu nemocnicu v blízkosti mesta Maarat Numán podporovala, uviedla, že pri nálete prišlo o život najmenej sedem ľudí. Osem spolupracovníkov MSF je nezvestných. Podľa MSF by za útokom na nemocnicu mohli byť buď ruské lietadlá, alebo sýrske vládne jednotky. 

Viac o téme: NáletyRuskoSýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu