Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko vyzýva bojujúce fronty: Okamžite prestaňte bombardovať Sýriu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsko vyzvalo dnes sýrsku vládu a jej spojencov na okamžité ukončenie bombardovania v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Paríž vyzval tiež Turecko, aby zastavilo ostreľovanie kurdských oblastí a pozícií kurdských bojovníkov na severe Sýrie. Paríž v dnešnom vyhlásení vyjadril znepokojenie "nad zhoršujúcou sa situáciou v Aleppe a na severe Sýrie".

Francúzsko zintenzívnilo letecké operácie voči cieľom extrémistickej skupiny Daeš v Iraku a Sýrii po teroristických útokoch v Paríži vlani v novembri. Reagovalo tak na zistenie, že za nimi stála skupina francúzskych džihádistov bojujúcich v radoch týchto islamistov.

Francúzska armáda oznámila, že jej stíhačky podnikli v uplynulom týždni 26 úderov v Iraku, pričom v Sýrii iba jeden.

Turecká armáda ostreľovala aj dnes pozície kurdských bojovníkov na severe Sýrie, pričom dvaja prišli o život. Turecká armáda začala ostreľovať pozície kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) v sobotu. Vyzvala ich, aby sa stiahli z oblastí, ktoré v uplynulých dňoch obsadili v severnej provincii Aleppo.

Turecká armáda ostreľovala pozície kurdských bojovníkov v Sýrii

Turecká armáda ostreľovala dnes pozície kurdských bojovníkov na severe Sýrie, pričom dvaja prišli o život, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Turecká armáda začala ostreľovať pozície kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) v sobotu. Vyzvala ich, aby sa stiahli z oblastí, ktoré v uplynulých dňoch obsadili v severnej provincii Aleppo.

Francúzsko vyzýva bojujúce fronty:
Zobraziť galériu (4)

SOHR 11. februára informovalo, že kurdskí bojovníci dobyli leteckú základňu Minagh v provincii Aleppo, z ktorej po prudkých bojoch vytlačili islamistov.

Jeden z povstaleckých veliteľov uviedol, že základňu dobyli v stredu neskoro večer kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) po zlomení prudkého odporu islamistov.

Francúzsko vyzýva bojujúce fronty:
Zobraziť galériu (4)

Podľa SOHR sa ofenzíva YPG začala po tom, ako pravdepodobne ruské bojové lietadlá uskutočnili v tejto oblasti 30 náletov. Okrem základne Minagh padla do rúk Kurdov aj neďaleká rovnomenná dedina.

Vďaka mohutnej ofenzíve sýrskych vládnych síl, ktorá s podporou ruského letectva prebieha v oblasti medzi mestom Aleppo a hranicami s Tureckom, využili Kurdi vzniknutý chaos a dobytím leteckej základne rozšírili svoju neďalekú enklávu známu ako Afrín (Efrín).

Francúzsko vyzýva bojujúce fronty:
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: FrancúzskoTureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu