Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protest gréckych poľnohospodárov naberá na obrátkach: Kamionisti prerazili barikády

Grécki farmári sporadicky blokujú cesty do Bulharska a diaľnice v Grécku už zhruba tri týždne. Zobraziť galériu (3)
Grécki farmári sporadicky blokujú cesty do Bulharska a diaľnice v Grécku už zhruba tri týždne. (Zdroj: SITA)

SOFIA/ATÉNY – Štyria bulharskí kamionisti prerazili v noci nadnes bariéry postavené gréckymi vodičmi kamiónov na spoločnej hranici oboch krajín. Píše o tom agentúra Reuters s tým, že Bulhari už strácajú trpezlivosť s gréckymi demonštrantmi blokujúcimi cesty na protest proti plánovanej reforme dôchodkového systému.

Grécki farmári sporadicky blokujú cesty do Bulharska a diaľnice v Grécku už zhruba tri týždne. Odborári tak reagujú na reformy v dôchodkovom systéme, na základe ktorých sa ich príspevky na sociálne zabezpečenie v nasledujúcich štyroch rokoch strojnásobia. Grécka vláda ich musí prijať v súlade s požiadavkami medzinárodných veriteľov.

"Včera sme mali ťažkú noc, štyri až päť kamiónov sa pokúsilo preraziť barikády," povedal predstaviteľ štrajkujúcich farmárov. Polícia sa ich podľa neho pokúšala zastaviť aj zbraňami. Jeden z kamionistov, ktorému sa podarilo prejsť barikádami, pre bulharskú televíznu stanicu Nova TV povedal, že to "bolo spontánne rozhodnutie... bol som tretím kamiónom v blokáde už druhý deň".

Grécki farmári sporadicky blokujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na Bulharskej strane vytvorili tamojší kamionisti protiblokádu a zastavujú nákladné a osobné autá i autobusy. Bulharsko vyzvalo Atény, aby vytvorili tranzitný koridor pre kamióny, a do Bruselu adresovalo sťažnosť s tým, že Grécko bráni voľnému pohybu ľudí a tovaru.

Poľnohospodári zablokovali na protest diaľnicu vedúcu z Atén do Solúna 

Poľnohospodári zablokovali dnes na severe Grécka diaľnicu vedúcu z Atén do Solúna. Touto demonštráciou sa pridali k čoraz intenzívnejším celoštátnym protestom proti zvyšovaniu daní a navrhovanej dôchodkovej reforme, informovala agentúra AP. Podľa organizátorov protestu plánujú poľnohospodári zmienenú diaľnicu blokovať traktormi až dovtedy, kým grécka vláda nezruší návrhy na zvýšenie daní a zmeny v dôchodkovom systéme.

Obe opatrenia vyvolali v Grécku rozsiahle protivládne protesty. Do štrajkov sa v uplynulých týždňoch zapojili námorníci, pracovníci trajektov, novinári, právnici, notári a ďalší zamestnanci. Navrhovaná dôchodková reforma predpokladá v priemere 15-percentné škrty pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky.

Grécki farmári sporadicky blokujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Väčšina živnostníkov a poľnohospodárov by v súlade s ňou musela odvádzať do štátneho rozpočtu takmer 70 percent zo svojich príjmov. Grécky premiér Alexis Tsipras však zároveň opakovane varoval, že dôchodkový systém bez takejto reformy môže čoskoro skolabovať. Časť gréckych poľnohospodárov plánuje v piatok prísť do Atén, kde bude následné tri dni protestovať pred parlamentom. 

Viac o téme: BlokádaGréckoBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu