Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Neveríte, že utečenci opúšťajú domovy, lebo musia? Pozrite si VIDEO, ktoré zmení váš svet

Zničené mesto Homs Zobraziť galériu (2)
Zničené mesto Homs (Zdroj: FB)

HOMS - Kedysi patril Homs, tretie najväčšie mesto Sýrie, k baštám a chválam národa. Dnes je zdecimované občianskom vojnou, ktorá trvá už od roku 2011. Bombové útoky sa podpísali pod jeho absolútnu skazu, ktorú zaznamenali na kamery ruské drony. Z mnohých pamiatok zostali iba múry, domy sa zmenili na sutiny, v zničených ruinách zostala iba hŕstka civilistov.

Vláda dobrovoľne podporí riešenie migračnej krízy: Toľkoto nás budú stáť utečenci

V Homse, ktorý leží na západe Sýrie, žilo pred vojnou okolo 800-tisíc ľudí a asi štvrtina z nich boli aláviti, ku ktorým patrí aj sýrske vedenie. Mesto ako jedno z prvých v roku 2011 povstalo proti Damasku a stalo sa dejiskom ťažkých bojov, pre ktoré si vyslúžilo prezývku hlavné mesto revolúcie.

Neveríte, že utečenci opúšťajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB)

V máji 2014 sýrska armáda po dvojročnom obliehaní, bombardovaní a bojoch, ktoré zdevastovali jeho historickú časť, dobyla centrum Homsu. V decembri minulého roka sa podarilo vyjednať prímerie aj pre poslednú povstaleckú štvrť Váir a začala evakuácia civilistov i povstalcov.

 
Drone footage over Homs

After years of war, parts of Homs, Syria, are crumbling and deserted. New drone footage shows the extent of the devastation.

Posted by Channel 4 News on 2. február 2016

Homs je teraz pod kontrolou sýrskeho režimu. Utrpenie obyvateľov sa tým však neskočilo, bombové útoky pokračujú aj naďalej. Výbušniny bývajú nastražené v aute a neprestali ani samovražedné atentáty. Sýrsky konflikt od roku 2011 neprežilo už asi štvrť milióna ľudí, okolo 11 miliónov Sýrčanov vyhnal z domovov.
 

Viac o téme: VojnaSýriaHoms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu