Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koniec Schengenu je na dohľad: Hraničné kontroly v Nemecku neplánujú zrušiť

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere

BERLÍN - Kontroly na nemeckých hraniciach, ktoré sa majú vykonávať predbežne do polovice februára, plánuje tamojšia vláda predĺžiť na neurčito.

Minister vnútra Thomas de Maiziere to povedal dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Mitteldeutscher Rundfunk (MDR), kde zároveň prisľúbil "trvalé a citeľné" zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do Nemecka.

Podľa de Maiziera sa zatiaľ nedá povedať, kedy by mohli byť zrušené hraničné kontroly, ktoré Nemecko obnovilo vlani v súvislosti s masovou migráciou. Poukázal pritom na zmenenú situáciu, keď nemecké orgány už niekoľko týždňov dokážu zaregistrovať takmer každého prichádzajúceho migranta. Odmietajú navyše vpustiť osoby, ktoré "nemajú platné cestovné doklady a nežiadajú v Nemecku o azyl".

Nemecký minister vnútra v tejto súvislosti poukázal na podobné opatrenia, ktoré na svojich hraniciach zavádza susedné Rakúsko. Podľa de Maziera zatiaľ nie je možné predvídať, do akej miery budú účinné snahy nemeckej vlády obmedziť prílev migrantov. Minister zároveň tvrdí, že predošlé prognózy boli zneužité.

 "V Nemecku nemôžeme prijať znova ďalší milión ľudí, ale už len výrazne, výrazne menej," povedal pre MDR v narážke na bilanciu z minulého roka. "V auguste som povedal, že ich príde pravdepodobne 800.000. A v Afganistane z toho urobili, že nemecká spolková vláda pozve 800.000 Afgancov," vysvetlil minister svoju neochotu zverejniť predpoveď pre tento rok. 

"Všetci naši poslucháči sa môžu spoľahnúť, že ak hovorím o trvalom a citeľnom znížení, tak je to presne takto myslené a znamená to výrazne menej než v minulom roku," zdôraznil. Nemecká vláda chce podľa de Maziera v záujme obmedzenia prílevu migrantov využiť každú príležitosť a dúfa v nájdenie celoeurópskeho riešenia. Jeho prvkami by mali byť "zabezpečenie vonkajších hraníc, rokovania s Tureckom a pomoc priamo na mieste".

Viac o téme: Thomas de Maiziere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu