Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prorocké varovanie Kaddáfího: Dávno upozorňoval na hrozbu radikálneho islamu, Západ ho ignoroval

Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí varoval vo februári 2011 v telefonických rozhovoroch s niekdajším britským premiérom Tonym Blairom pred nárastom radikálneho islamu. Vyplýva to z prepisu telefonických rozhovorov, ktoré dnes zverejnil zahraničný výbor britského parlamentu. Blair, ktorý vtedy už nezastával post predsedu vlády, Kaddáfího vyzval, aby sa kvôli ľudovému povstaniu na východe krajiny vzdal moci a odišiel z Líbye do bezpečia.

Nahliadnite do jedálnička diktátorov: Čo jedli Hitler, Stalin a Saddám Husajn

Prepisy dvoch rozhovorov, ktoré sa odohrali 25. februára 2011, poskytol výboru sám bývalý predseda britskej vlády Blair v rámci vyšetrovania účasti Spojeného kráľovstva na vojenskej intervencii NATO v Líbyi z marca 2011. "prepisy poskytujú nové informácie o súkromných názoroch plukovníka Kaddáfího v čase, keď sa jeho diktatúra začala rúcať," uviedol predseda zahraničného výboru Crispin Blunt.

Výbor sa podľa Blunta bude teraz zaoberať tým, či "Kaddáfího prorocké varovanie pred vzostupom radikálnych militantov po páde režimu bolo mylne ignorované". Zatiaľ to podľa neho vyzerá tak, že západní politici si na rozdiel od Kaddáfího plne neuvedomovali riziká vyplývajúce z intervencie do Líbye - pre líbyjský ľud i západné záujmy. Blair vlani v decembri uviedol, že sa domnieva, že by situácia v Líbyi bola teraz "ešte horšie", ak by Kaddáfí zostal pri moci.

Expremiér Blair, ktorý v čase telefonátov pôsobil ako osobitný vyslanec blízkovýchodného kvarteta, v rozhovoroch vyzval Kaddáfího, aby z Líbye odišiel. "Ak existuje spôsob, ako odísť, mal by to urobiť teraz. Je potrebné, aby ukázal, že prijíma zmenu a odchádza na odpočinok, aby zmena prebehla bez násilia," povedal Blair, pričom o líbyjskom vodcovi hovoril zámerne v tretej osobe. "Ak máte bezpečné miesto, kam ísť, mali by ste tam odísť, pretože toto neskončí bez násilia," dodal.

"Nemám moc ani mandát, nie som prezident, nemám post, ktorý by som mohol opustiť," reagoval líbyjský vodca. "Nechajte nás byť, nemáme žiadny problém," povedal napokon Kaddáfí, ktorého zabila skupina povstalcov v októbri toho istého roku.

Povstania proti Kaddáfímu vypuklo v Líbyi v polovici februára 2011 az Benghází sa postupne šírilo po celej východnej časti krajiny. V polovici marca schválila Bezpečnostná rada OSN rezolúciu o potrebných krokoch k ochrane civilistov, vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad Líbyou. Vďaka nej začali povstalci vytlačeniu predtým vládnymi vojskami znovu postupovať na západ a v auguste nakoniec obsadili väčšinu metropoly Tripolisu. V októbri zajali rebeli Kaddáfího v Syrte.

Viac o téme: Muammar Kaddáfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu