Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Trumpa potápajú jeho výroky: Migrantov treba evidovať, moslimovia po páde dvojičiek oslavovali

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Voličské sympatie k Donaldovi Trumpovi, dlhodobo najobľúbenejšiemu uchádzačovi o republikánsku prezidentskú nomináciu, po nedávnej sérii protimoslimských výrokov spadli o viac ako desať percent. Vyplýva to z piatkového prieskumu agentúry Reuters, podľa ktorého si však stále udržuje náskok na čele rebríčka kandidátov.

Miliardár lákajúci voličov na prosté slogany a rázne riešenie problémov Ameriky sa po útokoch v Paríži niekoľkokrát ostro oprel do moslimov. V médiách okrem iného vyhlásil, že by mal byť vytvorený register vyznávačov islamu žijúcich v Spojených štátoch, čo jeho kritici prirovnali k evidencii židov nacistami.

Podporil by vraj tiež previerky náboženského presvedčenia uchádzačov o azyl v USA či zatvorení niektorých mešít. Zrejme najväčšiu kritiku vzbudilo jeho vyhlásenie, že po teroristických útokoch na New York a Washington v septembri 2001 tisíce moslimov v USA oslavovali. Tento svoj výrok bol nútený korigovať, keď ho médiá usvedčili z klamstva. 

Podpora klesla o viac než 10%

Podľa ankety uskutočnenej bezprostredne po týchto výrokoch klesla Trumpová podpora zo 43 na 32 percent. Aj tento výsledok mu však dáva výrazný náskok v čele štrnásťčlenného zástupu republikánskych kandidátov, keďže časť pomoci stratil aj druhý v poradí, bývalý neurochirurg Ben Carson. Toho by volilo 15 percent stúpencov republikánov, zatiaľ čo v minulom prieskume to bolo 27 percent.

Naopak mierne vzrástlo skóre kandidátov na ďalších miestach, kde sú senátori za Floridu a Texas Marco Rubio a Ted Cruz s ôsmimi percentami a niekdajší floridský guvernér Jeb Bush, ktorý má o percento menej. Séria primárok začne za dva mesiace v štátoch Iowa a New Hampshire, prezidenta budú Američania voliť za rok. 

Viac o téme: Donald TrumpMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu