Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší škandál spravodajských služieb: Americkej NSA mali pri špionáži v Európe pomáhať Nemci!

Sídlo Nemeckej spravodajskej služby
Sídlo Nemeckej spravodajskej služby (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) monitorovala dianie na veľvyslanectvách a iných úradoch členských krajín Európskej únie i ďalších partnerských štátov. Predmetom jej záujmu boli aj francúzske a americké ciele, ktoré nezodpovedali výslovne úlohám, daným spravodajskej službe spolkovou vládou v Berlíne.

Vyplýva to z informácií, ktoré prinieslo internetové vydanie magazínu Der Spiegel. 
Ako je už známe dlhší čas, americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sledovala po roky európske firmy, ako aj politikov práve s pomocou nemeckej BND, ktorá poskytovala príslušné selektory. Ako však vysvitlo teraz, BND monitorovala komunikáciu medzi spriatelenými krajinami aj za pomoci vlastných kľúčových slov, nepoužívajúc iba tie, využívané americkou NSA. 

Túto informáciu, ktorú zverejní štvrtkové vydanie denníka Mitteldeutsche Zeitung s odvolaním sa na členov Parlamentného kontrolného grémia a výboru Spolkového snemu, vyšetrujúceho aktivity NSA, priniesla dnes večer s predstihom tlačová agentúra DPA. 

O postupe BND sa dnes hovorilo na zasadaní, na ktorom nechýbal ani najvyšší predstaviteľ Spolkovej spravodajskej služby Gerhard Schindler. Podľa informácií spomínaného periodika vysvitlo, že BND po roky využíval štvorčíselný počet možno problematických selektorov. 

Rozhlasová stanica RBB Info Radio uviedla, že BND možno používala neprípustné termíny na selekciu, a to až do jesene 2013. Podľa slov poslanca vládnej CDU Clemensa Binningera sa objavil celý rad otázok, ktoré dávajú dôvod konať. Otázkou, ktorá zostáva nezodpovedanou, je, či použité selektory zodpovedajú, respektíve sú kryté stanovenými úlohami BND. 

Viac o téme: NSABND
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu