Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

A je to tu! Veľká dohra škandálu s emisiami, VW stopol predaj desaťtisícov áut, aj škodoviek

S automobilkou to nevyzerá ružovo. Zobraziť galériu (4)
S automobilkou to nevyzerá ružovo. (Zdroj: SITA/AP)

BERN - Švajčiarsko kvôli škandálu s manipuláciou merania emisií pri naftových vozidlách dočasne zakázalo predaj niektorých typov vozidiel koncernu Volkswagen. S odvolaním sa na Spolkový cestnú úrad (Astra) o tom dnes informoval server 20 Minuten. Opatrenie sa týka aj vozidiel značky Škoda vyrábaných v Mladej Boleslavi.

Nové odhalenia v kauze VW: Namočené sú aj ďalšie automobilky, hrozí sťahovanie miliónov áut

Úrady vraj chcú zabrániť, aby sa na švajčiarske cesty dostali ďalšie vozidlá s naftovými motormi, pri ktorých sa používal softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

Opatrenie by sa malo dotknúť asi 180-tisíc kusov doteraz nepredaných modelov značiek Škoda, Volkswagen, Audi a Seat rokov výroby 2009 až 2014 vybavených naftovými motormi 1,2TDI, 1,6TDI a 2.0TDI s emisnou normou Euro 5. Nariadenie sa nijako netýka už predaných vozidiel, vodiči ich môžu naďalej užívať bez obmedzenia.

A je to tu!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Škandál vypukol minulý týždeň, kedy americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že u takmer pol milióna vozidiel VW a Audi s naftovými motormi, ktoré sa za posledných sedem rokov v USA predali, používal klamlivý softvér.

Volkswagenu za tieto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliárd dolárov. Aféru tento týždeň začali vyšetrovať aj niektoré európske krajiny a na firmu bol podaný rad hromadných žalôb.

Kvôli škandálu z čela najväčšieho svetového predajcu automobilov v stredu odstúpil Martin Winterkorn. V piatok ho nahradil Matthias Müller, doterajší šéf dcérskej spoločnosti Porsche. Zmeny sa dotkli i českej súčasti Škoda Auto. Jej doterajší šéf Winfried Vahland od novembra povedie aktivity koncernu v USA, Kanade a Mexiku a na čele mladoboleslavského podniku ho nahradí Bernhard Maier.

Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn odstúpil.
Zobraziť galériu (4)
Generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn odstúpil.  (Zdroj: SITA)

Novým šéfom Volkswagenu sa stal doterajší šéf Porsche Matthias Müller

Nový šéf firmy Volkswagen, ktorá v týchto dňoch bojuje s najväčším škandálom vo svojej 78-ročnej histórii, uviedol, že jeho prioritou je opätovné získanie dôvery, o ktorú firma prišla v dôsledku emisného škandálu. To si od Müllera sľubuje aj dozorná rada. Doterajší šéf Porsche dokázal od svojho nástupu do vedenia výrobcu športových áut v roku 2010 doviesť automobilku k rekordným ziskom.

Volkswagen padol o takmer 50 percent: V škandále je namočená aj Škoda, ako to zasiahne Slovákov?

Müller (62) nahradil vo funkcii Martina Winterkorna (68), ktorý na svoj post rezignoval v stredu 23. septembra. Dôvodom je škandál s podvodmi pri emisných testoch. Winterkorn uviedol, že zo svojej strany si nie je vedomý žiadneho pochybenia, no funkciu sa rozhodol zložiť v záujme spoločnosti.

Spoločnosť priznala, že problematický softvér sa týka približne 11 miliónov áut po celom svete a ako dodal nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt, v samotnom Nemecku jazdí okolo 2,8 milióna takýchto áut. Firma na riešenie problému vyčlenila v 3. štvrťroku 6,5 miliardy eur, podľa niektorých analytikov to však pravdepodobne nebude stačiť.

Matthias Müller
Zobraziť galériu (4)
Matthias Müller  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: EmisieVolkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu