Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Desivé zábery z obrovskej tragédie v Mekke: Počet obetí závratne stúpa, mŕtvych už 717

Najmenej 717 ľudí zahynulo dnes na púti Hadždž. Zobraziť galériu (4)
Najmenej 717 ľudí zahynulo dnes na púti Hadždž. (Zdroj: SITA)

MEKKA - Strašná katastrofa sa stala dnes v saudskoarabskej Mekke. O život prišlo v tlačenici viac ako 717 ľudí a minimálne 631 ďalších ľudí sa zranilo. Ide už o druhú tragédiu na tomto istom mieste. Pred pár dňami tam spadol žeriav a zabil 109 ľudí.

Incident sa stal v prvý deň sviatku obetovania íd al-adhá. Symbolické ukameňovanie Diabla je jedným z tradičných rituálov každoročnej islamskej púte hadždž, ktorá v týchto dňoch vrcholí v meste Mekka, vzdialenom päť kilometrov. Dnes tam zahynulo minimálne 717 ľudí a počet ranených stúpol na 863.

Nemocnice v Mekke sú v pohotovosti, nasadené sú stovky záchranných tímov.

 

Podľa saudskoarabských úradov stúpol počert mŕtvych na 717 a počet zranených sa vyšplhal na 863 zranených. Pútnici zahynuli pravdepodobne v tlačenici. Práve dnes je najnebezpečnejší deň, pretože veľké množstvo pútnikov chce vykonať rituál iba na jednom jedinom mieste.

Na záberoch je vidno telá ležiace na ulici. Privolaní záchranári sa snažia pomáhať zraneným. Počet mŕtvych sa môže ešte zvýšiť.

Mapa posvätných miest v Saudskej Arábii.

Videá z tragédie

Upozornenie: Zábery nie sú vhodné pre maloletých a osoby so slabšou povahou

Aj toto desivé video zobrazuje tragédiu v Saudskej Arábii

Púť hadždž

Vyše dva milióny moslimov začali pred pár dňami v Saudskej Arábii prvé rituály v rámci každoročnej púte zvanej hadždž, na ktorej sa zúčastňujú ľudia z celého sveta. Pútnici smerujú do posvätného mesta Mekka, kde vykonávajú rad obradov a modlitieb zameraných na očistenie sa od hriechov minulosti.

Moslimskí pútnici v Mine
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prichádzajúci pútnici krúžia okolo kvadratickej stavby Kába, ktorá je ústrednou svätyňou moslimov. Zbavujú sa pritom symbolov svetského materializmu a dosahujú stav známy ako ihrám. Ženy vtedy nepoužívajú mejkap ani parfumy a nosia voľné oblečenie a prikrývky hlavy, kým muži majú na sebe bezšvové biele plachty symbolizujúce rovnosť ľudí pred bohom, a to bez ohľadu na bohatstvo, rasu či spoločenské postavenie.

Najmenej 150 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Učenie islamu vyžaduje od každého fyzicky zdatného moslima uskutočniť hadždž raz za život. Pútnici začínajú hadždž v Mekke, následne sa presúvajú do neďalekého stanového mesta Miná. Hadždž vrcholí sviatkom obetovania Íd al-adhá, počas ktorého sa ľudia modlia a obetujú rôzne zvieratá.

Najmenej 150 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ide o jedno z najväčších zhromaždení ľudí usporadúvaných vo svete. Snaha zvládnuť nápor pútnikov viedla Saudskú Arábiu k zavedeniu kvót, ktoré presne stanovujú, koľko moslimov môže tá-ktorá krajina na púť vyslať.

Najmenej 150 ľudí zahynulo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Žeriav v Mekke iba nedávno zabil 109 ľudí

Iba prednedávnom sa v Mekke stala podobná tragédia. Pri páde stavebného žeriavu na Veľkú mešitu v saudskoarabskej Mekke vtedy zahynulo najmenej 109 ľudí, ďalších 238 osôb utrpelo zranenia. Generálny riaditeľ Sulajmán bin Abdulláh al-Amrú uviedol pre satelitnú televíziu al-Arabíja, že oblasť bičovala búrka sprevádzaná neobvykle silným vetrom, ktorý vyvracal aj stromy a dopravné značky.

Šéf riaditeľstva saudskoarabskej civilnej obrany poprel správy, že pád červeno-bieleho žeriavu spôsobil zásah blesku a že tých ľudí, ktorí prišli o život, udupali ostatní v panike v tlačenici. Na nádvorí Veľkej mešity sa nachádza Kaaba, ústredná svätyňa moslimov, ktorá má približne tvar kocky.

Výberová chronológia tragédií v Mekke počas púte hadždž

1979 - Asi 250 ozbrojených sunnitských moslimov obsadilo Veľkú mešitu v Mekke. Počas dvojtýždňovej drámy, ktorá sa neodohrala počas obdobia hlavnej púte, zahynulo vyše 100 z nich, spolu so 127 príslušníkmi bezpečnostných síl.

1987 - Okolo 400 ľudí, prevažne iránskych šiitských pútnikov, prišlo o život pri zrážkach so saudskoarabskými bezpečnostnými silami počas protizápadných protestov v Mekke.

1989 - Explózie bômb blízko Veľkej mešity si vyžiadali život jedného pútnika a ďalších 16 zranených. Saudská Arábia popravila 16 cudzincov, ktorých uznali za vinných z nastraženia výbušnín.

1990 - Pri tlačenici v mekkskom tuneli zahynulo 1426 pútnikov. Väčšina z nich pochádzala z Indonézie a Turecka.

1991 - Zrútenie lietadla v Saudskej Arábii si vyžiadalo životy 91 senegalských vojakov vracajúcich sa z cesty do Mekky, ktorá bola ich odmenou za pôsobenie vo vojne v Perzskom zálive.

1991 - Pri páde lietadla vezúceho pútnikov domov do Nigérie zahynulo 261 osôb.

1994 - V tlačenici neďaleko mosta Džamarát v Miná prišlo o život 270 ľudí v čase, keď sa pútnici zhromažďovali pre rituál kameňovania Diabla.

1997 - Požiar v tábore v Miná si vyžiadal 343 ľudských obetí.

1998 - V dave pri moste Džamarát zahynulo 119 osôb.

2001 - Tlačenica blízko mosta Džamarát si vyžiadala 35 obetí.

2003 - V dave neďaleko mosta Džamarát prišlo o život najmenej 14 osôb.

2004 - Najmenej 244 ľudí ušliapal dav pri moste Džamarát.

2005 - V tlačenici pri rituálnom kameňovaní Diabla v údolí Miná zomrelo 345 ľudí.

2015 - Pád obrovského stavebného žeriavu na Veľkú mešitu v Mekke spôsobil silný vietor. Pri nešťastí zahynulo najmenej 107 ľudí, ďalších 238 osôb utrpelo zranenia. Mekka sa práve pripravovala na každoročnú posvätnú púť moslimov hadždž.

Viac o téme: MoslimoviaSaudská ArábiaMekka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu