Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandalózny výsmech svetu: Saudi šéfujú ľudským právam v OSN a chystajú sa ukrižovať chlapca

Mladík má dostať trest smrti. Zobraziť galériu (5)
Mladík má dostať trest smrti. (Zdroj: archív)

RIJÁD - Nemožné? Mýlite sa. Monarchia, v ktorej vládne tvrdá ruka wahhábistickej vetvy islamu, bude predsedať Rade OSN pre ľudské práva. Tento režim prenasleduje oponentov a menšiny za nesúhlasné postoje a tvrdo ich trestá. Škandalózne rozhodnutie prišlo práve v čase, keď sa režim chystá ukrižovať neplnoletého mladíka za protivládne protesty.

Saudská Arábia je známa tým, že porušuje práva ženám, menšinám či kritikom vlády a udeľuje im za to neľudské tresty. Výnimkou nie sú ani tresty smrti. Jedným z najznámejších protagonistov disentu je Raif Badawi. Bloger, ktorý založil internetovú stránku, kde písal o demokracii a kritizoval súčasný režim Saudov. Toho uväznili a udelili mu trest tisíc rán bičom. Medzi popredných kritikov patrí mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Faisal bin Hassan Trad bude predsedať dôležitému ľudskoprávnemu orgánu.

Jeho žena Ensaf Haidarová je z toho v šoku. Týmto krokom podľa nej OSN ako keby udelila Saudom právo bičovať ho ďalej. Manželka vidí za týmto menovaním nekalé obchody s ropou. Ako dôkaz nezmyselnosti tohto kroku jeho žena zdieľala manželove video, kde sa Saudi neprejavili ako strážcovia ľudských práv.

 

See How Saudi Arabia the head of one of important panel of the Human Rights Council! Tries to Silence Center for Inquiry at UN Human Rights Council On #RaifBadawi

Posted by Raif Badawi on 20. september 2015

Kontroverzie vyvolal tento krok aj po tom, čo sa Saudská Arábia plánuje uchýliť k ukrižovaniu neplnoletého mladíka. Ali Mohammed Baqir al-Nimr mal iba 17, keď ho zajali. Saudská arábia ako signatár charty práv dieťaťa by nemala udelovať trest smrti ľuďom do 18 rokov.

Škandalózny výsmech svetu: Saudi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Post predsedu Rady pre ľudské práva OSN je veľmi dôležitý, ovplyvňuje ochranu ľudských práv na celom svete. Vyberá svojich zástupcov v desiatkach krajín a tí fungujú ako jeho predĺžená ruka. Hillel Neuer z HRW si preto myslí, že je to škandál. "Je škandalózne, keď OSN vyberie krajinu, v ktorej zoťali tento rok viac hláv ako Islamský štát, aby predsedala dôležitej organizácii pre ľudské práva. Petrodoláre a politika triumfovali nad ľudskými právami," povedal Neuer.

Veľavravná karikatúra kolujúca po sociálnych sieťach.

Viac o téme: Ľudské právaOSNSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu