Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nepochopiteľná reakcia Saudskej Arábie na incident v Mekke: Žiaľ, to sa stáva

Najmenej 171 ľudí zahynulo v tlačenici na púti v svätom meste Mina
Najmenej 171 ľudí zahynulo v tlačenici na púti v svätom meste Mina (Zdroj: SITA)

MEKKA - Saudskoarabské ministerstvo vnútra dnes uviedlo, že tlačenicu moslimských pútnikov v meste Miná neďaleko Mekky so stovkami mŕtvych a zranených vyvolali zrejme dve protichodné vlny pútnikov, ktoré sa stretli na križovatke.

Podľa hovorcu ministerstva generálmajora Mansúra at-Turkího sa na dnešnej katastrofe mohli podieľať aj vysoké teploty vzduchu a únava pútnikov. Agentúra AP citovala dvoch očitých svedkov. Štyridsaťštyriročný Egypťan Abdulláh Lutfí uviedol, že ktosi "zakopol o niekoho na invalidnom vozíku a niekoľko ľudí sa potklo oňho. Ľudia liezli jeden cez druhého lapajúc po vzduchu." Druhý očitý svedok, 58-ročný pútnik z Nigérie Ismail Hamba si pamätá, ako padal a potom po ňom ľudia šliapali. "Bolo to naozaj, naozaj strašné."

Saudské úrady informovali o 717 mŕtvych pútnikoch a 863 zranených. Podľa hovorcu ministerstva vnútra nič nenaznačuje, že by došlo k pochybeniu organizátorov. "Žiaľ, k takýmto incidentom dochádza v okamihu," citovala ho AP. K nehode došlo v meste Miná, asi päť kilometrov od Mekky, kde aj v minulosti zomierali ľudia v tlačeniciach. V meste je postavený stanový tábor s vyše 160.000 stanmi, kde pútnici nocujú. Dnešná tlačenica bola počtom obetí najhoršou udalosťou na púti do Mekky od roku 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu