Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Maďarsku zaznamenali rekord: V sobotu tam prišlo obrovské množstvo utečencov

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko zaznamenalo v sobotu na hraniciach so Srbskom nový rekord v podobe príchodu viac ako štyroch tisícok migrantov počas jediného dňa. Oznámila to britská stanica BBC na svojom webe. Drvivá väčšina utečencov mieri z Maďarska cez Rakúsko do Nemecka. Len na mníchovskej hlavnej stanice do sobotňajšieho večera podľa agentúry Reuters dorazilo 9200 utečencov.

Nové rekordy padajú uprostred sporov, ako sa vysporiadať s prílivom ľudí, väčšinou zo Sýrie, utekajúcich pred násilím a chudobou. Maďarsko je hlavnou tranzitnou krajinou na takzvanej balkánskej ceste, po ktorej vysídlenci prúdia predovšetkým do Nemecka a Švédska. Úrady odhadujú, že od začiatku roka prišlo zo Srbska 175.000 migrantov.

Orbán stavia plot

Premiér Viktor Orbán chce príliv utečencov do krajiny zastaviť pohraničným plotom, ktorý vzniká na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom. Policajtom majú viac ako štyri tisícky vojakov pomôcť presadiť prísnejšie protiimigrační zákony, ktoré začnú platiť od utorka 15. septembra. Trestné bude prekonávanie plotu a viac bude postihované tiež pašeráctvo ľudí.

Spôsob, akým sa Budapešť snaží s tisíckami utečencov vysporiadať, však budí kritiku, najmä po zverejnení záberov, na ktorých bolo vidieť policajtov, ako utečencom hádžu jedlo, vraj ako zvieratám. V sobotu rakúsky kancelár Werner Faymann prirovnal maďarská zaobchádzanie s utečencami k nacistickým deportáciám. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó tieto výroky odmietol ako lživé a nechal si predvolať rakúskeho veľvyslanca.

Maďarsko len tranzitná krajina

Väčšina utečencov chce z Maďarska odísť do Rakúska a ďalej do Nemecka, avšak úrady ich najprv chcú odviezť do táborov, aby mohli byť zaregistrovaní. To mnoho utečencov odmieta v obave, že by neskôr mohli byť do Maďarska vrátení z bohatších krajín na západe a severe kontinentu.

Kríza odhalila hlboké rozpory v EÚ ohľadom plánu Európskej komisie na prerozdelenie 120.000 ďalších žiadateľov o azyl medzi 25 členských štátov. Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko ale s povinnými kvótami nesúhlasí.

Protesty a solidarita

V sobotu desiatky tisíc ľudí v uliciach európskych metropol vyjadrovali solidaritu s utečencami a demonštrovali za ústretovejšiu imigračnú politiku. V niektorých mestách sa však konali aj protidemonštrácia. Orbán v rozhovore v nemeckom Bilde zaujal k utečencom tvrdý postoj a navrhol, aby každý členský štát EÚ prispel na pomoc krajinám susediacim so Sýriou v celkovej výške najmenej troch miliárd eur, aby sa o utečencov postarali.

Viac o téme: HraniceMigrantiBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu