Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Počet obetí streľby vo Francúzsku sa zvýšil: Policajt zomrel, muž zabil aj 6-mesačné dieťa!

V rómskom kempe vo Francúzsku sa strieľalo
V rómskom kempe vo Francúzsku sa strieľalo (Zdroj: YouTube)

LILLE - Na štyri sa zvýšil počet obetí dnešnej prestrelky v tábore ľudí bez trvalého bydliska v departemente Somme na severe Francúzska, ďalším zosnulým je jeden z dvoch ťažko zranených policajtov. Ďalšie tri osoby utrpeli pri incidente v katastri obce Roye juhovýchodne od Amiens ťažké zranenia.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve hovoril o "absolútne dramatickom čine" muža, ktorý chladnokrvne zastrelil dvoch dospelých - muža a ženu, ako aj šesťmesačné dieťa. Výstrely zasiahli aj ďalšie dieťa vo veku troch rokov a dvoch mužov zákona, ktorí sa pokúšali zasiahnuť. Jeden z nich, ako to pre tlačovú agentúru DPA potvrdila tamojšia prefektúra, neskôr na následky zranení zomrel.

Predseda francúzskej vlády Manuel Valls vyjadril prostredníctvom Twitteru sústrasť pozostalým obetí a spoluúčasť príbuzným zranených. Ťažké zranenia utrpel aj páchateľ, ktorého sa policajti pokúšali eliminovať.

V rómskom kempe si vybavovali účty

Podľa prvých výsledkov vyšetrovania išlo zrejme o vybavovanie účtov v zóne obývanej ľuďmi bez trvalého pobytu, uviedol francúzsky regionálny denník Courrier Picard. Podľa agentúry AP ide o rómsky tábor.

Všetky tri obete, ktoré sú z miestnej komunity, boli zastrelené pri miestnom supermarkete. Po vražde boli na miesto poslaní policajti a vojaci aj kvôli obavám z možného teroristického útoku. Tam sa policajti zrejme dostali do prestrelky s páchateľom. Ten bol so zraneniami zadržaný.
 
Ide o prvý vážny incident s mŕtvymi od piatkového útoku v rýchlovlaku medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom sa podľa všetkého islamský radikál pokúsil zabiť cestujúcich. Medzi osoby spomínané v súvislosti s táborom a označované príslušným francúzskym termínom gens du voyage, ktorým sa vo francúzskej legislatíve nahradil pred desaťročiami termín nomádi, zaraďujú tamojší občania aj Rómov.
Viac o téme: FrancúzskoRómsky kemp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu