Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž podozrivý z útoku na rýchlovlak vycestoval z krajiny do Sýrie

Útok v rýchlovlaku Thalys
Útok v rýchlovlaku Thalys (Zdroj: SITA)

MADRID – Španielske úrady dnes oznámili, že muž podozrivý z piatkového útoku v rýchlovlaku Thalys vycestoval v uplynulom období do Sýrie. Nemenovaný oficiálny zdroj blízky španielskej jednotke pre boj s terorizmom podľa agentúry AP spresnil, že muž žil v Španielsku do roku 2014, potom sa presťahoval do Francúzska, odkiaľ vycestoval do Sýrie a odtiaľ sa opäť vrátil do Francúzska.

Podľa francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva by mohlo ísť o Maročana, na ktorého vo februári v roku 2014 upozornila francúzske úrady španielska polícia kvôli jeho napojeniu na radikálne islamistické militantné hnutie. Cazeneuve však vyzval na opatrnosť, keďže identita muža zatiaľ nebola s istotou potvrdená.

Denník Le Parisien dnes na svojej webovej stránke napísal, že podozrivým je zrejme osoba, na ktorú francúzska tajná služba vlani na základe upozornenia španielskych kolegov zaviedla spis pre podozrenie z kontaktov s teroristickými skupinami, ale nesledovala ho dôslednejšie. 

Le Parisien spresnil, že polícia vedie spis tohto typu - označovaný ako spis "S" - voči stovkám podozrivých osôb. Spravodajský portál France Info upozornil, že muž bol známy príslušnosťou k radikálnemu islamistickému hnutiu a na celoeurópskej úrovni bol označený za potenciálne rizikovú osobu.

Minister Cazeneuve dnes v Paríži vo svojom vyhlásení pre tlač súčasne informoval o okolnostiach dramatickej situácie, ku ktorej došlo v piatok na palube rýchlovlaku Thalys premávajúceho na trase z Amsterdamu do Paríža. 

Minister uviedol, že k dramatickým udalostiam vo vagóne č. 12 rýchlovlaku Thalys došlo po tom, ako jeden z francúzskych cestujúcich otvoril dvere na toaletu, kde naďabil na podozrivého muža vyzbrojeného samopalom typu Kalašnikov. Francúz sa ozbrojenca snažil spacifikovať, ale útočníkovi sa podarilo vypáliť niekoľko rán. Zneškodnili ho až dvaja americkí občania a jeden cestujúci z Británie. 

Pri incidente boli zranené dve osoby - jeden zo zasahujúcich Američanov, ktorý utrpel rezné zranenie - a ďalší cestujúci s americkým a francúzskym občianstvom, ktorého zasiahli vypálené strely, informoval Cazeneuve s tým, že ich zranenia nie sú životu nebezpečné.

Útočníka zadržali bezprostredne po útoku a umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Arras vo francúzskom departemente Pas-de-Calais, odkiaľ ho dnes ráno previezli do Levallois-Perret v Parížskej oblasti, kde ho vypočujú policajti z jednotky na boj s terorizmom (SDAT). 

Podľa BFMTV muž počas výsluchu v cele predbežného zadržania v Arrase poprel, že by bol teroristom: svoj čin označil za pokus o lúpež a vydieranie cestujúcich. Tvrdil, že tašku so zbraňami, ktorú mal pri sebe, "našiel náhodou v jednom z parkov v Bruseli". Vzhľadom na to, že podozrivý do rýchlovlaku Thalys nastúpil v Bruseli, sa prípadom zaoberá aj belgická prokuratúra. Kauzu vyšetruje pre podozrenie, že šlo o teroristický čin.

Viac o téme: ŠpanielskoRýchlovlak Thalys
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu