Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

REPORTÁŽ o zneužívaní britského zdravotníctva: Do vyciciavania systému sú zapojení aj Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

LONDÝN - Veľká Británia má pomerne benevolentné zákony, čo sa týka imigračnej politiky a všetkého s tým súvisiaceho. Najnovšie sa prevalilo, že tamojší zdravotný systém využíva mnoho Východoeurópanov vrátane Slovákov na to, aby si nechali preplácať zdravotné výdavky spôsobom, ktorý dvíha obočie. Podvod odhalila maďarská novinárka, ktorá pracovala v utajení.

Downing Street v pondelok nariadil okamžité vyšetrovanie úplne neprijateľného odhalenia, že cudzinci zneužívajú britskú Národnú zdravotnú službu (NHS), a to tak, že si u nej nechávajú preplácať zdravotné výkony, ktoré absolvujú vo svojich rodných krajinách. Medzera v zákone im umožňuje účtovať všetky náklady spojené s lekárskym ošetrením na adresu Spojeného kráľovstva, hoci tam nežijú, nepracujú a nikdy tam neodvádzali dane. Odhalil a informoval o tom denník Daily Mail.

Zdravotná turistika

Britský sociálny systém a zdravotný systém je bohužiaľ nastavený tak, že sa dá veľmi ľahko zneužívať. Stačí, keď si cudzinci v NHS vybavia európsky preukaz poistenca (EHIC), ktorý bol pôvodne určený pre Britov, aby ju použili v prípade núdze, keď budú dovolenkovať niekde v Európe. NHS ročne rozdá zadarmo týchto EHIC kariet päť miliónov, pričom si vôbec nevedie žiadny záznamy o tom, koľko ich dostane cudzincov. Karty dostane ktorýkoľvek občan EÚ, ktorý tvrdí, že žije Vo Veľkej Británii, hoci to tak vôbec nie je. Výsledkom tohto zmätku je, že Východoeurópania môžu získať karty, vrátia sa domov, preukáža sa nimi u lekára a ten si potom daný zdravotný výkon nechá preplatiť v NHS.

REPORTÁŽ o zneužívaní britského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Britský minister zdravotníctva Alistair Burt povedal, že je absolútne neakceptovateľné, aby cudzinci takto zneužívali ich systém. "Táto vláda už zaviedla tvrdé opatrenia, aby šliapla na krk migrantom využívajúcim zdravotnú starostlivosť bez toho, aby na ňu prispeli. Za posledných niekoľko rokov sme tak ušetrili pol miliardy libier. A neustále hľadáme spôsoby, ako tento proces môžeme ešte sprísniť," vyhlásil.

V utajení odhalila neskutočné absurdnosti

Daily Mail na odhalení tohto podvodu spolupracoval s maďarskou novinárkou Ani Horvathovou. Tá poukázala na absurdnosť britských zákonov, keď sa jej podarilo získať kartu EHIC za menej ako jeden deň, napriek tomu, že v Británii nikdy nežila, ani tu neplatila dane. Potom odišla späť do Maďarska a kartu ukázala na jednej budapeštianskej klinike. Jej zamestnanci potvrdili, že keby chcela, môže si dať prostredníctvom nej preplatiť materskú starostlivosť a dokonca aj ošetrenie pleti. Všetko na účet britských daňových poplatníkov. V pôrodnici jej prezradili, že kartu týmto spôsobom u nich využilo už mnoho žien.

Toto všetko a ešte viac vám karta preplatí:

  • konzultácia u optometrika za 150 libier
  • konzultácia u dermatológa za 130 libier
  • prenatálna a materská starostlivosť počas jedného tehotenstva (9500 libier)
  • transplantácia pečene (47 000 libier)

 

V online fórach na internete sa Poliaci, Rumuni, Litovčania i Slováci vychvaľujú, ako sa im podarilo na účet Británie absolvovať celý rad kúpeľných procedúr vo svojich domovských krajinách. Vtipkujú o tom, aké ľahké je zneužiť systém, pretože "NHS platí a nikto ani len nežmurkne".  "Bol som veľmi prekvapený, že to išlo tak ľahko. Žiadna byrokracia na úradoch. Stačilo sa preukázať EHIC kartou a bolo to," píše jeden migrant. "Karta vám preplatí všetky potrebné vyšetrenia spojené s tehotenstvom a aj pôrod máte zadarmo," pridáva sa nemenovaná žena. "S kartou sa v Poľsku dostanete k základnej zdravotnej starostlivosti, ktorej súčasťou je gynekológ a pôrodník, zubár, dermatológ, venerológ, onkológ, očný lekár aj psychiater," vysvetľuje Poliak Mehow.

REPORTÁŽ o zneužívaní britského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Slovenka registrovaná na stránke pre nastávajúce mamičky ako Bobočka napísala: "Pracovala som vo Veľkej Británii a tam som aj otehotnela. Vrátila som sa na Slovensko, kde som aj porodila. Dostávala som z UK materskú, ale keď mi ju prestali vyplácať, ukončila som zamestnanecký pomer a ostala na Slovensku. Potrebujte európsku zdravotnú kartičku - to je taká modrá. Zabezpečí vám bezplatnú zdravotnú starostlivosť spojenú s tehotenstvom aj pôrodom. Bolo ľahké si ju vybaviť." A pridáva sa ďalšia Slovenka s prezývkou Jantarsan. "Ja som rodila na Slovensku a aj mne európska kartička pokrývala všetku starostlivosť."

Žena menom Ludečka zas píše: "Pracujem v Británii a som v 13. týždni. Rozmýšľam, či je lepšie rodiť tu alebo doma na Slovensku. Zaujíma ma, ako sa dá vybabrať so systémom. Ivanka jej odpovedá: "Je potrebné úradom vysvetliť, prečo chcete rodiť doma. Ja som im povedala, že z vážnych rodinných a osobných dôvodov."

Ako som získala lekársku starostlivosť na päť rokov zadarmo v Maďarsku

Nikdy som nežila, nepracovala, ani neplatila dane vo Veľkej Británii. Pred pár týždňami som získala nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na klinike v Budapešti. Toto sú slová Ani Horvathovej, ktorá poukázala na absurdnosť celej situácie.

REPORTÁŽ o zneužívaní britského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

"Navštívila som miestneho optika, dermatológa a dokonca aj transplantačnú kliniku, a všade mi bolo povedané, že Veľká Británia mi zaplatí krémy, očné testy aj operáciu pečene, ak ju budem potrebovať. Stretla som desiatky Maďariek, ktoré boli tehotné a všetky vyšetrenia s tým spojené platila Británia," vysvetľuje Ani. Jeden lekár ju vzal do svojej kancelárie a ukázal jej stoh papierov. Boli vyplnené nastávajúcimi mamičkami, ktorým zdravotnú starostlivosť hradia britskí daňoví poplatníci. "Ak ste tehotná, potrebujete transplantáciu, alebo máte len vyrážku či ste krátkozrakí, všetko vám preplatí Veľká Británia. Stačí na to len jedna malá modrá karta, bez toho, aby vás vôbec niekedy videl britský lekár alebo zdravotná sestra," pokračuje novinárka. V Maďarsku musia občania povinne odvádzať 8,5 percenta zo svojho mesačného platu na zdravotné poistenie. Britská NHS je preto pre nich, ale aj obyvateľov ďalších východoeurópskych štátov, zlatá baňa.

Išlo to až príliš ľahko

V júni zatelefovanala Horvathová zo svojho domu v Budapešti do ordinácie v Londýne. "Povedala som, že som sa nedávno presťahovala do Veľkej Británie a chcem sa zaregistrovať u lekára. Povedala som, že majiteľ bytu, ktorý si prenajímam, im môže odniesť môj doklad totožnosti a oni odvetili, že je to v poriadku. V to isté popoludnie zašiel za lekárom reportér, ktorý predstieral, že je onen majiteľ bytu a odovzdal im odskenovaný môj občiansky a vodičský preukaz, ktoré som im predtým poslala emailom. Keď si pýtali doklad o bydlisku, dal im nájomnú zmluvu a len prehlásil, že naozaj žijem na tej adrese." Všeobecné nájomné zmluvy pritom nie sú oficiálnymi dokumentmi a dajú sa stiahnuť z desiatok internetových stránok alebo si ich môžete vytvoriť na počítači. Lekár si mal v tomto prípade pýtať buď dokument zaslaný z banky alebo účet za elektrinu.

Čo i len sebemenšia kontrola by odhalila, že Ani nikdy nežila na spomínanej adrese, ani nikde inde v Británii. A že dotyčný reportér nielenže nie je majiteľom bytu, ale dokonca nevlastní ani žiadnu inú nehnuteľnosť. Reportér v utajení obdržal registračný formulár, ktorý odniesol Horvathovej na podpis. Mala vyplniť dátum a miesto narodenia, adresu, telefónne číslo a dátum, kedy prišla do Veľkej Británie. Reportér formulár vyplnil sám a odniesol späť lekárovi. A bolo vybavené.

REPORTÁŽ o zneužívaní britského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

11. júna odletela do Londýna, zašla za dotyčným lekárom a žiadala o kompletnú prehliadku. Doktor chcel od nej občiansky preukaz a nájomnú zmluvu. Následne sa potom vyšetrila sama, a to tak, že odpovedala na otázky o svojom zdraví na počítači. Sama si odmerala krvný tlak, odvážila a zadala údaje do počítača. Potom Horvathová odletela domov a o šesť dní neskôr dostala potvdzujúci list od NHS England s jedinečným zdravotným číslom. Pomocou neho potom na internete zažiadala o kartu EHIC. O dva dni neskôr NHS žiadosť prijala a schválila Ani päťročný britský preukaz zdravotného poistenia. "A tak som za menej ako mesiac a bez väčších kontrol získala nárok na štátnu zdravotnú starostlivosť prakticky v celej Európe.

Britské úrady zlyhávajú na plnej čiare

NHS priznalo, že netuší, koľko z kariet EHIC patrí cudzincom. Britských poslancov táto správa rozhorčila a trvajú na okamžitej náprave situácie. Podľa nich by kartu mali dostávať len britskí občania, inak to bude mať veľmi vážne dôsledky pre NHS. Inak za cenu spiatočnej letenky easyJetu budú ľudia v celej Európe aj naďalej získavať zdravotné poistenie zadarmo po dobu piatich rokov. Najhoršie je, že sa pomerne často stáva, že Britom NHS odmietne preplatiť rutinné ošetrenie práve kvôli nedostatku peňazí v NHS, ktorý je z veľkej časti spôsobený zneužívaním systému cudzincami. Skutočné náklady NHS na zdravotnú turistiku nie sú známe, odhadujú sa však až na dve miliardy libier ročne.

Odborníci sa domnievajú, že aj toto číslo je prinízke, pretože drvivá väčšina zahraničných pacientov nie je v nemocnici nikdy identifikovaná. Podľa zákona totiž, pacienti, ktorí žijú na Britských ostrovoch, majú nárok na bezplatnú nemocničnú starostlivosť za podmienky, ak ich život nie je v ohrození, alebo ich liečba sa považuje za bezprostredne nevyhnutnú. Problémom je, že britský nemocničný personál automaticky predpokladá, že akonáhle má pacient NHS číslo, ktoré získa už len samotnou registráciou u praktického lekára, má nárok na bezplatnú starostlivosť.

Viac o téme: PodvodImigrantiVeľká BritániaVýchodoeurópaniaZdravotná turistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu