Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovákom chodia faktúry z katalógovej firmy: Majú zaplatiť 99 eur za niečo, čo si nikdy neobjednali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Možno aj vy patríte medzi stále sa zväčšujúci počet nepríjemne prekvapených Slovákov, ktorým do ich e-mailovej schránky prišla elektronická faktúra od bratislavskej eseročky na sumu 99 eur. Tú majú podnikatelia zaplatiť na bankový účet spoločnosti za zápis ich firmy do internetového katalógu. Firmy si však pritom nič neobjednali, nikde sa neregistrovali a o existencii spoločnosti nemajú ani potuchy.

Vaše tipy

"www.123adresar.sk vo veľkom rozosiela faktúry na uhradenie 99.-€ za propagáciu. Nikto sa neregistroval na ich stránke, neobjednával služby. Registrácie vytvorené inou osobou," napísal nám Ján, ktorý nie je zďaleka jediným človekom, majúcim s týmto portálom problém. Na internete možno nájsť viacero rozhorčených reakcií adresátov, ktorých e-mail poriadne zaskočil.

"Neviem, čo skúšate so zasielaním faktúr za registrácie. Odporúčam každému sa vyhnúť tejto spoločnosti," napísal Peter na facebookovú stránku portálu. "Treba na nich podať žalobu. Poprípade aj hromadnú. Tiež nám bola doručená faktúra na 99€. Posunul som to na právne posúdenie," pridal sa Roman.

Slovákom chodia faktúry z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/123adresar.sk)

Spoločnosť má podľa obchodného registra sídlo v Bratislave a jedinou osobou, ktorá za ňu zodpovedá je občan Bulharska. Konateľa sme sa pokúsili telefonicky kontaktovať na mobilnom čísle uvedenom vo faktúre, ale pravdepodobne ide iba o pro-forma možnosť, ako ho zastihnúť. Aj my sme sa dostali iba po oznam, že volaný účastník je dočasne nedostupný.

Marketér Michal Dragan na svojom blogu odporúča podnikateľom takéto faktúry "nezaplatiť, nepoužívať ich prihlasovacie údaje, ktoré vám poslali na prihlásenie na daný portál (t. j. nevyužijete ich službu) a následne poslať písomné odmietnutie ich nárokov a prehlásenie zmluvy za neplatnú od samotného počiatku, nakoľko ste boli uvedení v omyl".

Tí, ktorí majú viac guráže, môžu podať trestné oznámenie a zaktivizovať aj ostatných podnikateľov, aby sa k nim pridali. Taktiež by mali o praktikách spoločnosti informovať aj svojich známych.

Z kontaktných údajov portálu sa veľa informácií nedozviete.
Zobraziť galériu (3)
Z kontaktných údajov portálu sa veľa informácií nedozviete.  (Zdroj: FB/123adresar.sk)

Viac o téme: 123adresar.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu