Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stovky študentov protestovalo: Učebnice dejepisu propagujú politiku jednotnej Číny!

Stovky taiwanských študentov demonštrovali proti učebniciam dejepisu Zobraziť galériu (3)
Stovky taiwanských študentov demonštrovali proti učebniciam dejepisu (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ – Stovky taiwanských študentov protestujúcich proti novým učebniciam dejepisu, ktoré podľa ich názoru propagujú pekinskú politiku "jednotnej Číny", vo štvrtok ukončili týždeň trvajúcu demonštráciu v areáli ministerstva školstva v metropole Tchaj-pej. Učinili tak najmä z dôvodu obáv o bezpečnosť pre blížiaci sa tajfún. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dosiahli sme niektoré zo svojich cieľov a zároveň sa sem blíži tajfún," povedal médiám Brian Sung, jeden z lídrov protestu. Nové učebnice dorazia do stredných škôl v priebehu tohto mesiaca, keďže sa blíži začiatok školského roka. Študenti tvrdia, že ich obsah výrazne vyzdvihuje úlohu Číny v dejinách Taiwanu a je nepravdivý. V súvislosti s tým požadovali zmenu učebných osnov a rezignáciu ministra školstva. 

Demonštrácia, ktorú začali stovky študentov v areáli ministerstva ešte minulý piatok, nasledovala po sérii menších protestov v rovnakej veci, ktoré na Taiwane prebiehali celý júl. Mladí aktivisti sa počas nich dostali do viacerých potýčok s políciou, najmä vtedy, ako sa pokúšali prekliesniť si cestu do rôznych vládnych budov. 

Stovky taiwanských študentov demonštrovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Jeden z vodcov protestov, ktorého polícia zatkla pri podobnej akcii pred vyše týždňom, dokonca po prepustení na kauciu spáchal samovraždu. Motív jeho činu doposiaľ nie je známy. Taiwanskí politici študentom za ukončenie protestu ponúkli ústupky v podobe preskúmania učebných osnov. Školám tiež povolili, aby si sami vybrali, či budú alebo nebudú dané učebnice používať.

V dialógu oboch strán tak nastal výrazný pokrok, aj keď študenti nevylúčili možnosť neskoršieho pokračovania v protestoch. Peking považuje Taiwan za svoju provinciu aj po tom, ako sa ostrovný štát v roku 1949 od Číny oddelil, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily, aby ho dostal nazad pod svoju kontrolu. Napriek tomu, že oba štáty podpísali viacero obchodných a ekonomických dohôd, politický dialóg nevedú.

Stovky taiwanských študentov demonštrovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DemonštráciaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu