Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svet hľadá zmiznuté malajzijské lietadlo: Opäť pátrate na zlom mieste, odkazujú experti

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

SAINT-ANDRÉ – Pred zhruba týždňom na francúzskom ostrove Réunion v Indickom oceáne objavili trosky Boeingu 777, ktoré by mohli vysvetliť záhadu strateného letu MH370. Dovtedy sa v tejto oblasti pátra po ďalších kúskoch skladačky. Uznávaný fyzik a matematik, doktor Henrik Rydberg, však v pondelok zverejnil správu, ktorej výpočty napovedajú, že zmiznuté lietadlo hľadajú opäť na nesprávanom mieste – môže byť totiž na úplne opačnom konci.

Tento švédsky odborník má k celému vyšetrovaniu veľmi blízko, podieľal sa aj na expertíze flaperonu, teda krídelka Boeingu 777, ktoré na pláži počas jej čistenia našiel Johnny Bègue, dnes už miestna celebrita ostrova Réunion. Jeho nález bol pre celý svet šokujúci, trosky sa totiž objavili celých 6-tisíc kilometrov od miesta, kde lietadlo malajzijských aeroliniek naposledy zachytili na radare.

Svet hľadá zmiznuté malajzijské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

„Celkovo vzaté, je veľmi nepravdepodobné, že ostrovy Réunion a blízky Maurícius sú v skutočnosti pôvodnými príjemcami trosiek letu MH370. Pojem pôvodný príjemca je dôležitý. S týmito predpokladmi by sme mali pracovať, môžeme tak zistiť, kde približne sa trosky objavili prvýkrát,“ myslí si doktor Rydberg. Takmer rok a pol po tragédii sa tak možno verejnosť konečne dozvie, čo sa stalo s 239 ľuďmi na palube.


Trosky strateného boeingu MH370 nájdené? Šesťtisíc kilometrov od posledného signálu!


„Reverzné modelovanie, teda sledovanie trosiek späť k miestu, kde zrejme vznikli, je veľmi nepresné, pokiaľ sa používa po uplynutí dlhého časového obdobia. Výsledky reverzného modelovania sú momentálne v súlade s definovanou prehľadávanou oblasťou,“ vysvetľuje doktor Rydberg prácu viacerých nezávislých odborníkov z celého sveta, ktorí sa na zóne prehľadávania zhodli.

Táto téma ja pritom extrémne citlivá, austrálska vláda na prehľadávanie morského pobrežia v okolí minula viac ako 100 miliónov dolárov. Nový model však vyhodil iné údaje, s akými doteraz záchranné zložky pracovali: „Analýza vykonávaná v CSIRO podporuje teóriu, že trosky z letu MH370 by sa mohli nájsť omnoho ďalej na západ od prehľadávanej oblasti,“ tvrdí doktor Rydberg.


Záhada strateného letu MH370 pokračuje: Trosky sú z Boeingu 777, kde sa tam vzali?


Holandský nezávislý inštitút Deltares prišiel so simuláciou, ktorá takisto zobrazuje, že inšpektori hľadajú na zlom mieste. „Model nám ukazuje, že oceánske prúdy sú schodné preniesť nečistoty z prehľadávanej oblasti západnej Austrálie k ostrovu Réunion,“ hovorí expert na hydrodynamiku Maarten van Ormondt. Pravdou však je, že prúdy mohli odniesť trosky ešte omnoho ďalej.

Svet hľadá zmiznuté malajzijské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

„Výsledky nášho výskumu ukazujú, že trosky sa pohybujú proti smeru hodinových ručičiek krúžiac v južnej časti Indického oceánu a rýchlo sa rozptyľujú na veľkých plochách,“ vysvetľuje van Ormondt. Aj podľa Joela Sudreho, oceánografického inžiniera z Francúzskeho národného centra pre vedecký výskum je nepravdepodobné, že Boeing 777 z letu MH370 bude ležať v oblasti, kde sa momentálne hľadá.


Tajné služby majú novú teóriu o stratenom lete MH370: V troskách sa našli ďalšie dôkazy


Podľa neho budú trosky lietadla skôr na severe od súčasnej vyznačenej zóny hľadania. „Pre chaotickú povahu oceánu nemôžeme sledovať presnú trajektóriu a polohu, ale môžeme ju aspoň definovať na ploche niekoľkých stoviek míľ,“ vysvetlil Sudre pre novinárov z austrálskej webstránky News.com.au.

Svet hľadá zmiznuté malajzijské
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

Viac o téme: RéunionMH370Stratené lietadloBoeing 777Malajzijské aerolinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu