Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Česko by súhlasilo s radikálnym riešením utečeneckej otázky: Tábory v Afrike a potápanie lodí

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká vláda podporuje myšlienku na vytvorenie záchytných stanovíšť pre utečencov na severe Afriky a aj na potápanie lodí, ktorými prevádzači vozia týchto ľudí do Európy. Je pripravená podporiť tieto opatrenia aj finančne. Pred poslancami to dnes povedal v odpovedi na interpeláciu Marka Ženíška (TOP 09 a Starostové) premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Európa je podľa neho znovu na osudovej križovatke, pričom riešenie migračnej krízy si vyžaduje spoluprácu aj solidaritu. Myslí si, že povinné kvóty na prijímanie utečencov sú zlým riešením a v dôsledku môžu viesť aj k rozpadu Európy.

"Európa je v tejto chvíli znovu na osudovej križovatke. Tá migračná kríza, ktorá je v tejto chvíli, vyžaduje veľmi silnú spoluprácu jednotlivých členských krajín," uviedol Sobotka, podľa ktorého si so situáciou neporadí žiadna krajina sama. Riešenie krízy podľa neho vyžaduje aj nevyhnutnú mieru solidarity v rámci Európskej únie.

Povinné kvóty navrhované Európskou komisiou ale za dobré riešenie nemá. "Ja za súčasť zlého riešenia pokladám kvóty. Obávam sa, že (ak budú prijaté) to bude len živá voda pre extrémistov, živá voda pre xenofóbov, pre okrajové prúdy, ktoré v konečnom dôsledku môžu zosilniť do tej miery, že vôbec rozložia Európu," mieni.

Prípadné potápanie lodí vyžaduje súhlas BR OSN, Európska komisia má mandát na vyjednávanie, poznamenal Sobotka. Dohodu s rozhádanými frakciami v Líbyi na takejto operácii si možno podľa neho ťažko predstaviť, žiadna z nich nedá súhlas s jej vykonávaním v líbyjských výsostných vodách. Česko je pripravené podporiť operáciu finančne, prípadne expertov, uviedol premiér.

Migračná kríza je podľa neho rovnako vážna, možno vážnejšia než situácia na východnej Ukrajine. Z krajín, v ktorých sa rozložila ústredné kontrola, do Európy prúdia státisíce ľudí. Za minulý rok sa podľa neho na starý kontinent centrálnou stredomorskou trasou dostalo 170 000 migrantov, tento rok iba do Talianska už 47 000 ľudí.

Balkánskou trasou podľa Sobotku vlani prišlo do EÚ 37 000 utečencov, tento rok už vyše 50 000. Práve z tejto trasy, ktorou prúdia hlavne ľudia z Kosova, Afganistanu a Sýrie, sa podľa neho stáva tá hlavná. Východnou stredomorskou trasou podľa Sobotku vlani do únie dorazilo cez 50 000 ľudí, tento rok zatiaľ okolo 47 000.

Na interpeláciu Martina Lanka (Úsvit) označil Sobotka siete prevádzačov za organizovaný zločin. Ide podľa neho o výhodný biznis, v ktorom ide o stámilióny, možno rádovo miliardy dolárov. V Európe je vraj zhoda o tom dôraznejšie zasiahnuť proti týmto sieťam.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu