Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Maďarský plot proti utečencom terčom kritiky, pustila sa doň aj Rada Európy

Nils Muižnieks
Nils Muižnieks (Zdroj: Twitter)

BRUSEL - Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks označil maďarské rozhodnutie postaviť na hraniciach so Srbskom štvormetrový plot za "nerozumné". Napísal to na sociálnej sieti Twitter. Plot má podľa maďarskej vlády zastaviť príliv nelegálnych imigrantov. Srbský premiér už v stredu uviedol, že je plánom šokovaný.

Podľa Muižniekse treba "sa zamerať na to, aby bol umožnený prístup k získaniu azylu a nie v tom ľuďom naopak brániť".

"Hovoríme o úseku hranice v dĺžke 175 kilometrov, ktorý môžeme fyzicky uzavrieť štyri metre vysokým plotom. Minister vnútra (Sándor Pintér) dostal inštrukcie, aby to pripravil," uviedol v stredu maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Srbský premiér Aleksandar Vučić dal v reakcii najavo, že je touto správou "prekvapený a šokovaný". "Múry a ploty" podľa neho nie sú riešením súčasnej migračnej krízy, keď do Európy mieria tisícky utečencov najmä z Afriky a Blízkeho východu.

Od začiatku roka sa do Maďarska cez hranice so Srbskom dostalo asi 54 000 žiadateľov o azyl a maďarské úrady očakávajú, že by ich počet mohol do konca roka stúpnuť až na 130 000. Vlani ich pritom bolo okolo 43 000, zatiaľ čo v roku 2012 sa prihlásilo iba 2157 žiadateľov. V súčasnosti zhruba 70 percent migrantov prichádza z Afganistanu, Sýrie alebo z Iraku, v minulosti prevažovali občania Kosova.

Viac o téme: UtečenciMaďarskoRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu