Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Srbského premiéra šokovalo rozhodnutie Maďarska postaviť plot na hranici

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD/BUDAPEŠŤ – Srbský premiér Aleksandar Vučič je prekvapený a šokovaný z dnešného rozhodnutia maďarskej vlády uzatvoriť srbsko-maďarský hraničný úsek plotom proti migrantom. Agentúra MTI citovala z Vučičovho večerného prejavu v srbskej verejnoprávnej televízii.

Predseda srbskej vlády povedal, že Srbsko nebude nasledovať maďarský príklad. Maďarská vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby do týždňa pripravil projekt vybudovania štyri metre vysokého plota na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil rozhodnutie šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Srbský premiér vyjadril názor, že plot nie je riešením. "Najviac ilegálnych migrantov prichádza do Srbska z Macedónska cez Grécko, ktoré je členom Európskej únie. Bulharsko už postavilo plot dlhý 240 kilometrov na hranici s Tureckom, aby zabránil prechodu ilegálnych prisťahovalcov," pripomenul Vučič.

"Aj my by sme mali postaviť múr na macedónskej a bulharskej hranici? Nebudeme stavať múry, za to ručím. Srbsko sa neuzatvorí a nebude žiť v Osvienčime," dodal. Predseda srbskej vlády podotkol, že nerozumie, o čo ide, preto bude hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a aj s vedením EÚ o tom, ako chcú situáciu riešiť. Podľa jeho slov nemožno Srbsko viniť za migrantov, ktorí využívajú západobalkánsku krajinu ako tranzitnú trasu.

Srbská a maďarská vláda pripravujú na 1. júla spoločnú schôdzku, Vučič chce v každom prípade na nej hovoriť aj o tejto otázke. Szijjártó zdôraznil, že rozhodnutie o fyzickom uzatvorení zelenej hranice nie je v rozpore so žiadnymi medzinárodnými právnymi normami.

Minister musí na plot na srbských hraniciach vyčleniť peniaze do 1. 8. 

Maďarský minister národného hospodárstva Mihály Varga musí do 1. augusta zabezpečiť financie na vybudovanie plota na uzatvorenie zelenej hranice so Srbskom. Píše sa to v dnes zverejnenom vestníku, ktorý zhŕňa najdôležitejšie prvky stredajšieho rozhodnutia maďarskej vlády, týkajúceho sa riešenia, ako potlačiť ilegálnu migráciu.

Vláda v stredu nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby do týždňa pripravil projekt na vybudovanie štyri metre vysokého dočasného plota na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil rozhodnutie šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Spravodajský server Index.hu v tejto súvislosti urobil kalkuláciu, podľa ktorej sa cena plota môže v závislosti od vyhotovenia pohybovať od 5,2 miliardy až po 35 miliárd forintov (17 miliónov až 113 miliónov eur).

Viac o téme: SrbskoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu