Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

WHO varuje: Epidémia MERS v Južnej Kórei je rozsiahla a komplexná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes vyhlásila, že epidémia blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), ktorá v máji vypukla v Južnej Kórei, je rozsiahla a komplexná. Podľa WHO treba rátať s tým, že sa objavia nové prípady, avšak nákaza sa medzi miestnym obyvateľstvom ďalej nešíri. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vzhľadom na to, že epidémia je rozsiahla a komplexná, môžu sa objaviť ďalšie prípady," uviedol na tlačovej konferencii na juhokórejskom ministerstve zdravotníctva námestník generálnej riaditeľky WHO Keidži Fukuda.

Od 20. mája, kedy sa v Južnej Kórei objavil prvý prípad blízkovýchodného respiračného syndrómu, sa vírusom MERS nakazilo 138 ľudí, z ktorých 14 zomrelo. Všetky obete boli starší ľudia, ktorí predtým trpeli vážnymi ochoreniami. Prvým, u koho v Kórei MERS diagnostikovali, bol podnikateľ, ktorý sa vrátil zo služobnej cesty v Saudskej Arábii. 

Ochorenie sa u neho podarilo diagnostikovať až po tom, ako s nešpecifickými príznakmi, akými sú kašeľ a horúčka, navštívil viacero zdravotníckych zariadení. Vzhľadom na obavy z ďalšieho šírenia vírusu v nemocniciach rozhodli príslušné úrady dočasne zatvoriť najmenej 2 nemocnice. Do karantény bolo umiestnených približne 3500 ľudí, ktorí sú buď doma, alebo v zdravotníckych zariadeniach. Karanténa bude pravdepodobne trvať nasledujúcich 10 dní, čiže počas inkubačnej doby vírusu.

Ochorenie MERS prvýkrát identifikovali u ľudí v roku 2012. Spôsobuje ho koronavírus z rovnakého kmeňa, ako je vírus SARS, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu. MERS sa vyskytuje väčšinou v Saudskej Arábii, kde má od roku 2012 na svedomí viac ako 400 životov. Zatiaľ naň neexistuje žiadna liečba ani očkovacia látka. Úmrtnosť u tohto ochorenia je zhruba 38-percentná.

Viac o téme: Južná KóreaMERSSvetová zdravotnícka organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu