Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dorazili výsledky podozrivého muža na smrtiaci vírus MERS: Toto je lekársky verdikt!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Podozrenie na smrteľné ochorenie MERS sa u muža, ktorý na Slovensko pricestoval z Južnej Kórey, nepotvrdilo. Informoval o tom hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla. Cudzinec je v súčasnosti hospitalizovaný v nemocnici na bratislavských Kramároch.

"Ani jedna vzorka odobratá pacientovi nebola pozitívna. Z rozborov štyroch vzoriek, ktoré boli vykonané v pražskom laboratóriu, tri vyšli negatívne, jedna s hraničnými hodnotami. Avšak nie pozitívne," uviedol Bubla.

Napriek tomu, v takejto situácii podľa epidemiologických pravidiel je podľa neho nevyhnutné vyšetrenie zopakovať. "Čiže pacientovi budú opäť odobraté vzorky a zaslané na kontrolné vyšetrenie do Prahy," doplnil.

Dorazili výsledky podozrivého muža
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Muž je umiestnený v špecializovanej podtlakovej jednotke SARS. Previezli ho tam v sobotu (13.6.) za policajného sprievodu zo žilinského hotela Fram. Ten hermeticky uzavreli, v karanténe ostali hostia aj personál.

"Pacient je v stabilizovanom stave, jeho stav sa mierne zlepšil. Naďalej ostáva izolovaný v špeciálnej podtlakovej jednotke, až kým nebudú známe opakované výsledky testov," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Pod zdravotným dohľadom bude naďalej aj 35 hostí z hotela, tí nesmú opustiť krajinu až do potvrdenia definitívnych výsledkov testov. Všetci na Slovensko pricestovali z Kórey. Svoj zdravotný stav musí sledovať aj 14 členov personálu, priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Dorazili výsledky podozrivého muža
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Blízkovýchodný respiračný syndróm patrí do rodiny koronavírusov, zahŕňajúcich bežné prechladnutie i SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Príznaky ochorenia sú podobné chrípke a vedú k postupnému zlyhávaniu obličiek a ťažkému zápalu pľúc. Nákaza sa prenáša zo zvierat na ľudí a v obmedzenej miere sa šíri aj z človeka na človeka. Prenos nákazy sa uskutočňuje vzduchom a pri úzkom kontakte s chorým.

Dorazili výsledky podozrivého muža
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: MERSSlovenská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu